5 juni 2018

Teres 2017 Primitivo, Fatalone

Fatalone slaagt er maar niet in om gewone, ‘mainstream’ wijnen te maken. Pasquale Petrera is een uiterst vriendelijke, verstandige en beminnelijke man maar met een héél eigen visie. Biologisch, 100% duurzaam, CO2 neutraal, volledig op zonne-energie, zelfs met muziektherapie voor de wijnen. Dat klinkt bij momenten wat zweverig maar toch is hij en vooral zijn wijnen diep verankerd in de bodem.

Bij Primitivo uit Puglia denken we aan een zwoele fruitbommen, het is dan ook dezelfde druif als Zinfandel uit Californië.   Maar in de DOC Gioia del Colle krijgt dat rijpe fruit ook frisheid en zelfs mineraliteit. Het geheim zit vooral in de bodem met veel kalk, rijk aan mineralen en fossielen. De wijngaarden van Fatalone liggen op 385 meter hoogte en de grond is er zo stenig dat die kalkrots eerst met een immense machine moest worden verbrijzeld om er wijngaarden te kunnen planten. De combinatie van intens rijp fruit (15% vol) met tegelijk frisse natuurlijke zuren en een indringende mineraliteit zorgt voor een verrassende stijl.   Typisch ook voor deGioia del Colle is een toets van geroosterde amandel. In de Primitivo Riserva die een paar jaar flesrijping krijgt (nu is de 2011 beschikbaar) komen daar bovenop nog licht tertiaire geuren van de flesrijping. Uniek in een ‘love it or hate it’ stijl. Wie een meer toegankelijke versie wil kan nu ook de klassieke Primitivo nemen die 9 maanden op inox rijpt en dan 12 maand op gebruikte 750 liter vaten. Ook onmiskenbaar een Gioia del Colle wijn maar met iets meer jong, rijp Primitivo fruit.

Omdat er in Puglia ook wel nood is aan een ‘lichtere’ zomerwijn ontwikkelde Pasquale Petrera een heel eigen type wijn ( rosé zou een beetje te gemakkelijk zijn …).   Het bijzondere aan de Primitivo druif is dat er enkele weken na de klassieke oogst nog een aantal kleine trosjes tot ontwikkeling komen, de zogenaamde ‘racemi’.   De hogere natuurlijke zuren van deze druifjes zijn perfect voor een lichte rode wijn om koel te schenken. Maar ook dit is en blijft een Fatalone wijn met terroir en karakter. Liefhebbers van volbloed wijnen die géén glas rosé willen aanraken kunnen met een gerust hart kiezen voor de Primitivo Teres van Fatalone.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief