5 juni 2018

Silvaner Sonnenberg Gelbkalk 2017, Luckert

Ondanks de prachtige kwaliteit blijft Luckert een naam voor ‘insiders’. Niet gemakkelijk genoeg voor de liefhebbers van makkelijke wijnen en te smakelijk voor de liefhebbers van moeilijke wijnen. Luckert is Luckert. Met niets te vergelijken. Eigenzinnig.   Of het nu Sauvignon, Riesling, Gelber Muskateller of Silvaner is, je proeft een duidelijk onderscheid en tegelijk zijn ze allemaal onmiskenbaar Luckert.  

In sommige jaren komt de Luckert stijl nog extra uit de verf en 2017 is zo een jaar. Dan profiteren we er van om iets nieuws uit de rijke collectie wijnen te selecteren en dat is nu de Silvaner uit de Erste Lage (Premier Cru) Sonnenberg.   De bodem is Muschelkalk met op sommige stukken meer gele kalk (Gelbkalk).   Van die prachtige terroir komt een schitterende bio Silvaner. Een heel natuurlijk wijnmaakproces waarbij de druiven zachtjes worden geperst en de most zonder veel voorklaring en zonder sulfiet op grote oude vaten gist (met de wilde gisten natuurlijk). De wijn doet dan spontaan ook zijn malolactaatgisting en blijft op de volle droesem tot aan de botteling in april. De volle droesem heeft de wijn tijdens zijn opvoeding in een eerder reductief milieu gehouden en het tikkeltje natuurlijk koolzuurgas van de gisting beschermt ook tegen zuurstof.   Door dat klein beetje koolzuurgas en een perfect afsluitende schroefdop moet er bij de botteling maar een piepkleine dosis sulfiet toegevoegd worden om de wijn perfect te beschermen. Want de familie Luckert wil door natuurlijk te werken in wijngaard en kelder juist méér zuiverheid, helderheid en terroir expressie in plaats van troebelheid, slordigheid of fouten.

Bij Luckert is droog ook echt droog (minder dan 2 g/l restsuiker) maar de unieke malse textuur zorgt voor een grote smakelijkheid. De gele kalk van de Sonnenberg brengt een warme mineraliteit en een grote concentratie die tegelijk verrassend lichtvoetig (12.5 % vol.) aanvoelt. Het sappige, loepzuivere fruit streelt de smaakpapillen terwijl de ziltheid ze prikkelt. Een wijn waar elke slok naar een andere doet verlangen. Verslavend lekker.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief