16 mei 2018

Rosa 2017, Umathum

Voor het eerst bieden we deze lekkere, originele rosé van Umathum aan. Het is een zogenaamde ‘rosé de saignée’ : lichtgekleurd sap dat afgenomen wordt uit een kuip die op weg is om rode wijn te worden (het initieel witte sap kleurt in contact met de rode schilletjes met de tijd donkerder en donkerder).   Nochtans is deze techniek een beetje op zijn retour.   Lichtgekleurde, elegante rosé is meer in de mode dan donkerdere, volle rosé.  Maar ook technisch gezien zijn er goede redenen om een ‘saignée’ te vermijden.   Als je rode wijnen maakt in het zuiden van Frankrijk bvb moet je wachten om de druiven te plukken tot de tannines in de schil van de druif optimaal rijp zijn. Voor een Syrah kan dat al aan 13% vol. zijn maar voor Mourvèdre en zeker Grenache mag je eerder op een 14.5 % vol rekenen voor volle rijpheid. Dat wil dan ook zeggen dat het roze sap dat je aftapt ook gemiddeld rond de 14 % vol of meer zal draaien. Zware rosé dus.   Wat je wint aan rijpheid van tannines verlies je ook voor een stuk aan frisheid en aroma’s. Daarom kiezen de beste rosé producenten om van in de wijngaard voor rosé te mikken met als doel vooral elegantie, frisheid en aromatische rijkdom. Omdat tannines van weinig belang zijn in een rosé plukken ze dan ook vroeger voor minder alcohol en meer zuren.

Wie echter liever een lichte rode dan een gekleurde witte wijn als rosé heeft kan nog altijd kiezen voor een ‘saignée’ maar dan best van plaatsen of druiven waar de rode wijn rijp smaakt aan 12.5 – 13 % vol. , eerder dan 15% vol. Zoals bvb in het Burgenland in Oostenrijk.   In een normaal jaar draaien de rode basiswijnen van de Zweigelt , Sankt Laurent of Blaufränkisch druiven rond de 12.5 % vol. In een prima jaar zoals 2017 kan dat maximaal naar 13% vol. gaan. Koppel dat aan goede natuurlijke zuren en je krijgt een harmonieuze volle smaak met voldoende frisheid.   De Zweigelt druif heeft een heel intens paarse kleur en dat zorgt voor een mooie lumineuze paars/diep roze tint in de Rosa rosé.   Door de ‘saignée’ van de drie typische Oostenrijkse rode druiven te mengen (1/3 van elk) krijg je een boeiende mix van kwaliteiten (fruit, frisheid, kruidigheid, lichtvoetigheid, finesse).   In het glas ontvouwt deze Rosa zachtjes al zijn kwaliteiten.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief