24 april 2018

Chardonnay 2017, Le Rocher des Violettes

Xavier Weisskopf kan geen gewone wijnen maken. Alles wat hij aanraakt krijgt een bijzondere persoonlijkheid die deels van de terroir komt en deels van … ja, van wat eigenlijk ? Bij wijnmakers met een eigen wijnstijl is het soms moeilijk om juist de vinger te leggen op wat ze nu eigenlijk anders doen dan de anderen.   Wijn maken is een aaneenschakeling van miniem kleine beslissingen die allemaal opgeteld een groot verschil kunnen maken. Het kan in kleine hoekjes schuilen zoals bvb de heel eigen gistpopulatie in een kelder, als de wilde gisten tenminste een kans krijgen en niet gedood en vervangen worden door gist uit een pakje ( de zogenaamde ‘levures KILLER’ : een naam die niets aan de verbeelding overlaat).

Chardonnay uit de Loire kennen we sowieso al minder goed. De aanwezigheid van kalkbodems in de Touraine regio maakt het echter perfect mogelijk om mooie Chardonnay te verbouwen. Voeg daar de verzorgde biologische cultuur van Xavier aan toe en 30 jaar oude wijnstokken en je hebt een prima basis. Gisting en veroudering op een grote houten kuip geeft de Chardonnay lucht en ruimte om zich te ontwikkelen zonder die te beladen met houttoetsen. Duidelijk een koel klimaat Chardonnay met frisse zuren en een krijtige mineraliteit maar toch smaakt het niet naar Bourgogne. Banale Chardonnay proeft allemaal hetzelfde maar goede Chardonnay plooit zich naar terroir en wijnmaker. Een boeiende EN originele Chardonnay voor een zacht prijsje. Meer moet dat niet zijn.

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief