24 april 2018

Bourgogne Aligoté 2016, Nicolas Maillet

De Aligoté druif mag je gerust het lelijke eendje onder de Bourgogne druiven noemen. Nochtans ook een afstammeling van Pinot en Gouais, net zoals Chardonnay. De moderne klonen van Aligoté (Aligoté Vert) geven evenwel gemakkelijk hoge opbrengsten en zo komen de natuurlijk hoge zuren   van de druif pijnlijk bloot te liggen. Dun, schraal en zuur. Goed om wat cassis siroop bij te gieten en zo een Kir te maken. In de héél oude wijngaarden vind je de kwalitatieve soort Aligoté Doré.   Die kon je lang geleden nog vinden op een aantal mooie terroirs zoals bvb de Grand Cru Corton Charlemagne (samen met Chardonnay natuurlijk). Nu is Aligoté verbannen uit de beste terroirs met één notoire uitzondering :   de Morey Saint Denis 1°Cru Clos des Monts Luisants van Domaine Ponsot beplant met 100% Aligoté van meer dan 100 jaar oude wijnstokken. Wat niet belet dat Aligoté wel nog aangeplant staat in dorpjes zoals Meursault en Puligny maar dan wel op de minder gunstige terroirs. Prestigieuze namen zoals Coche Dury, Roulot, Arnaud Ente, Pierre Morey, Leroy (en d’Auvenay) en Lafarge houden vast aan hun ‘lelijke eendje’ . Een andere grote naam in Bourgogne, Aubert de Villaine (van Romanée-Conti) , maakt zelfs vooral Aligoté op zijn familiedomein in de Côte Chalonnaise. Het dorpje Bouzeron kreeg daar een eigen AOC Bouzeron voor zijn Aligoté wijnen.   Maar ook in de Chablis regio kun je een aantal goede Aligoté wijnen vinden en in de Côte de Nuits werpt Sylvain Pataille zich op als voorvechter van de Aligoté.

De beste Aligoté uit de Mâconnais komt van bij Nicolas Maillet. Deze bevlogen wijnmaker en rijzende ster is vooral bekend voor zijn mooie Mâcon Verzé wijnen.   Mâcon Verzé ligt naast het iets bekendere dorpje Igé maar sluit qua karakter ook wel wat aan bij de iets verderop gelegen dorpjes Viré en Clessé.   Chardonnay met vooral rijp fruit (peer, perzik, abrikoos) en een mooie zijdezachte textuur. In Viré en vooral Clessé durft daar soms wat botrytis en een tikkeltje restsuikers bijkomen maar dat is niet het geval in Verzé.   De beste terroirs van Verzé combineren dat rijpe fruit met een mooie onderliggende mineraliteit. Dat is wat ook Anne-Claude Leflaive zaliger (Domaine Leflaive) aantrok om te investeren in Mâcon Verzé. Maar de beste wijnbouwer in Verzé is onmiskenbaar Nicolas Maillet. Na zijn zeer serieuze technische studies (landbouwingenieur en Diplôme National d’Oenologue) nam hij het familiale domein over om het dan naar biologische en later biodynamische cultuur om te vormen.   Oude wijnstokken en kleine opbrengsten accentueren het intense rijpe fruit en de fluwelige textuur die Macôn Verzé karakteriseren. Waar Nicolas echter vooral naar op zoek gaat is mineraliteit en frisheid, puurheid en precisie.   Niets van hout, enkel inox, maar wel zeer lange, trage gistingen die soms maanden kunnen duren.   En zo krijg je heel originele Chardonnay wijnen die rijp en zacht starten in de smaak om dan geleidelijk aan mineraliteit te winnen en bijna op een zilte toets te eindigen. Een bijzondere smaakervaring !   De topcuvée Le Chemin Blanc met zijn 80 jaar oude wijnstokken brengt dit alles in het kwadraat.

Maar dus ook de Aligoté van 80 jaar oude wijnstokken krijgt in de handen van Nicolas Maillet een verrassende rijkheid en tegelijk indringende mineraliteit. Kristalzuiver maar absoluut niet kil. Als stenen die de warmte van de zon hebben opgeslorpt. Zoals in alle sprookjes die goed eindigen werd het lelijke eendje een oogverblindend mooie zwaan.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief