13 februari 2018

Cioran Rancio Sec, Le Roc des Anges

De zoete Rancio wijnen uit Maury en Banyuls zijn versterkte wijnen (gisting gestopt door toevoeging van alcohol zodat een pak restsuikers overblijft) die een heel geprononceerde oxydatieve smaak krijgen door in weer en wind, in de brandende hitte en de bijtende koude, buiten te staan in glazen mandflessen (of soms vaten).  De wijnen ondergaan een soort versneld verouderingsproces met karamel, gebrande toetsen zoals in koffie, cacao, noten, …  

Een nog veel zeldzamere categorie is de zogenaamde Rancio Sec.  Zo zeldzaam zelfs dat de Slow Food organisatie zich ontfermt over deze categorie om het als een soort vineus erfgoed te koesteren in de Roussillon.   Nog slechts enkele wijnbouwers houden vast aan deze unieke wijnstijl die in Catalunya (bij de Spaanse Catalanen, in de Roussillon zitten de Franse Catalanen) gekend is als ‘Vi Ranci’. Een Rancio Sec is géén versterkte wijn (dus géén toevoeging van alcohol) maar wel een wijn van laatgeplukte druiven die na volledige gisting (droog !) een alcoholgraad tussen de 15 en 17 % vol. bereikt.  De druiven zijn meestal Grenache (Blanc, Gris, Noir) en Maccabeu. De wijn gaat dan op eiken vaten (in de kelder of buiten) die niet volledig gevuld worden, om zo een aantal jaren oxydatief te verouderen.  Soms kan er op de oppervlakte van de wijn een sluier ontstaan zoals in de Jura en de Sherry streek.  In het geval van een ‘voile’ kun je deze wijn wat met een Fino Sherry vergelijken,  zoniet eerder een Oloroso stijl.  Die vergelijkingen gaan echter maar gedeeltelijk op.  Rancio Sec is bovenal een hoogst unieke stijl die tot de categorie van de zogenaamde meditatiewijnen behoort :  om gewoon te genieten in de zetel in plaats van een Cognac of een Malt Whisky.

Vertrouw op Marjorie Gallet van Roc des Anges om ook in deze categorie het allerfijnste exemplaar te maken.  In plaats van te starten met wijnen aan 15 % vol en dan door concentratie aan 17% vol. te komen, plukt Marjorie aan slechts 12.5 % vol (zoals al haar witte wijnen !) die dan een uiteindelijke 14.5 % vol. zal worden.  Grenache Gris, Maccabeu en een beetje Grenache Blanc van oude wijnstokken op leisteenbodem, in biodynamische cultuur.  De vaten staan buiten en er komt op natuurlijke wijze een sluier van gistcellen op de wijn (zoals bij een Vin Jaune of een Sherry).  Toch proef je  slechts een vleugje van die heel doordringende ‘flor’ smaak.  Evenveel laagjes smaak als in een millefeuille maar met tegelijk een onnavolgbare lichtvoetigheid en finesse :  de Marjorie magie !

Bij Roc des Anges houden ze van anagrammen.Als je de letters van Roc des Anges door mekaar gooit krijg je de naam van de Segna de Cor cuvée.   Rancio wordt dan Cioran.   Nu is Cioran per toeval ook de naam van een Frans-Roemeense schrijver die pessimisme, cynisme en nihilisme tot een kunstvorm wist te verheffen.  Met boekentitels waar je niet vrolijk van wordt zoals ‘Sur les cimes du désespoir’ of ‘De l’inconvénient d’être né’.   Of citaten zoals “Tout est unique – et insignifiant”.  Eventjes zwelgen in een decadent moment van cynisme mag wel, al is het maar om dan daarna des te beter te realiseren hoeveel schoonheid er in deze wereld huist, zelfs al is het de prozaïsche schoonheid van een glas perfecte Rancio Sec.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief