11 oktober 2017

Kirschgarten Blaufränkisch 2013, Umathum

Is er iets mooier dan steile wijngaarden waarop de wijnstokken zich in nauwe terrassen nestelen, geworteld in leisteen, met van die prachtige stenen muren zonder het minste beetje voegsel, kunstwerkjes van steen op steen, een wonderbaarlijke puzzel waartussen fauna en flora welig kan tieren ?  Denk maar aan de Douro vallei, de Moezel, Côte Rôtie :  allemaal schitterende wijnlandschappen waar de mens met bijna bovennatuurlijke arbeid en ambacht rotsen tot leven heeft gebracht.  Je kijkt er naar als naar kathedralen of piramides :  titanenwerk uit lang vervlogen tijden.   Die oude stenen terrassen alleen al onderhouden kost veel werkuren en dus handenvol geld. Er is een reden waarom bvb. Benedikt Baltes in het stadje Klingenberg (Franken) sublieme terroirs voor een relatief klein prijsje kon kopen.  Bij het aanschouwen van die kilometers te herstellen terrasmuren zakte bij zowat iedereen de moed in de schoenen.

De compleet vervallen terrasmuren van wat ooit een befaamde wijngaard was in het dorpje Jois hielden Josef Umathum niet tegen om dat uitzonderlijk stukje land te kopen. In het anders vlakke of licht glooiende landschap van het Burgenland kun je gewoon al visueel vaststellen dat het om een unieke locatie gaat.  De rijke geschiedenis bevestigt dit.  Al in 1214 duikt de wijngaard in geschriften op. In 1324 wordt de koning van Hongarije eigenaar en in 1522 de keizer van Oostenrijk.  De oorspronkelijke stenen terrasmuren dateren van rond 1700. In 2000 doet Jozef Umathum zichzelf deze parel cadeau.  Wie Josef kent weet dat hij de dingen niet half doet en dus gaat voor authentieke  ‘trockenmauern’ :  vakkundig opeengestapelde stenen zonder mortel.  Vijftienduizend (!) werkuren later kunnen op deze sublieme leisteen terroir terug wijnstokken geplant worden.   Jozef kiest voor de Blaufränkisch druif die zichzelf kan overtreffen op een grote terroir.  Een prima Blaufränkisch combineert de aromatische intensiteit (kersen,krieken) en de fijne zuren van een Pinot Noir met de kruidigheid en tanninestructuur van een noordelijke Rhône Syrah.  Tot voor kort werd de druif vaak als een dure Bordeaux behandeld met veel kleur, extractie en nieuwe eik.  Nu, zoals op vele plaatsen ter wereld, kiest men eerder voor een Bourgogne model met zachte extractie, gedeeltelijk oudere en grotere vaten, en vooral met een focus op elegantie en finesse. Ook Umathum is daarin gegroeid en de Kirschgarten 2013 werd rijp maar niet overrijp geplukt aan 12.6 % vol. De lange rijping van 20 maand gebeurt voor een deel op grote vaten wat voor een meer discrete houttoets zorgt. De tanninestructuur is onderhuids aanwezig want de Kirschgarten moet op fles kunnen rijpen.  Maar wat nu al opvalt is de aromatische rijkdom :  als het glas leeg is en je ruikt er even aan dan komt je een vlaag rijpe kersen tegemoet.  Wacht ideaal nog een jaar of vijf tot het fijne hout en de nobele tannines nog iets meer versmolten zijn  en dan kun je genieten van een schitterende expressie van één van de meest unieke en historische wijngaarden in het Burgenland.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief