14 september 2017

Principauté d'Orange 2015, Clos Saint Antonin

De familie Sabon van Domaine de la Janasse zit niet stil.  Regelmatig kopen ze wat wijngaarden bij wanneer het kan maar nu kochten ze een heel domein van 15 hectaren.  Naar een naam moesten ze niet ver zoeken want  op het oude gebouw midden de wijngaarden stond de naam Saint Antonin.  In rood maken ze een Côtes du Rhône, een Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu en een Châteauneuf du Pape.  In wit een IGP Principauté d’Orange. 

Zoals in bijna alle zuiderse Rhône wijnen domineert de Grenache druif.  De Côtes du Rhône lijkt heel sterk op die van Janasse en daarom bieden we die niet aan maar de Plan de Dieu wel.  Plan de Dieu is een mooie origine voor Côtes du Rhône Villages met zijn ronde keien (galets roulés), warm klimaat en kleine opbrengsten die sterk aan Châteauneuf du Pape doen denken. Grenache (50%) van 60 jaar oude wijnstokken doet het daar natuurlijk uitstekend, Syrah (20%) wordt er volrijp en zwoel maar de 30% Mourvèdre tekent de wijn met een kruidige complexiteit en subtiele toetsen van leder en tabak. Een wijn om je aan op te warmen in de winter bij een dampende stoofpot van wild. De Châteauneuf du Pape van Clos Saint Antonin toont zich verrassend elegant.  Pure Grenache op een super terroir (La Crau en La Font du Loup) met een finesse die zeer sterk aan de cuvée Chaupin van Janasse doet denken maar bijna nog meer naar Bourgogne neigt.  Topkwaliteit Grenache kan qua aromatische intensiteit en raffinement uitstekende Pinot Noir benaderen en dat proef je hier.

Een mooie ontdekking is de witte Principauté d’Orange.   Zuiderse witte Rhône wijnen, met uitzondering van de beste witte Châteauneuf du Pape (zoals die van Janasse !), kunnen soms nogal mollig en wollig overkomen.  In de Clos Saint Antonin zit gelukkig 20% Bourboulenc die (samen met Picpoul) één van de weinige zuiderse druiven is met goede zuren. Clairette (40%) valt nog mee qua frisheid.  De resterende 40% bestaat uit Chardonnay (op barriques).  Niet echt een lokale druif maar tot spijt van wie het benijdt toch nog altijd één van de allerbeste witte druiven ter wereld. En ideaal ook om een mooi geïntegreerd streepje hout toe te voegen.  Deze witte Principauté d’Orange deelt op een bescheiden niveau de zalige textuur die je ook in de witte Châteauneuf van Janasse aantreft. Niet zwaar en log maar wel met een versmolten en filmende tactiliteit.  Weinig betaalbare witte wijnen kunnen op tegen echt rijke, luxueuze gerechten maar dit is er één van.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief