10 mei 2017

Spätburgunder Kallstadt 2015 Rings

In het topjaar 2015 tonen de gebroeders Rings dat ze tot de Pinot Noir elite van Duitsland behoren. De absolute toppers zoals de Saumagen Grosses Gewächs komen later op het jaar uit maar we zijn relatief gezien nog meer opgetogen met de hoge kwaliteit van de betaalbare Pinots. Pinot Noir is potentieel de beste rode druif ter wereld maar het blijft een mijnenveld, zowel in Bourgogne als elders in de wereld. En als uitstekende Pinot zeldzaam is dan is een BETAALBARE goede Pinot nog zeldzamer. Onder de 25 euro en zeker onder de 20 euro wordt de spoeling in Bourgogne meestal heel dun. Klimatologisch moeilijke jaren (vorst , hagel, …) met bijhorende kleine opbrengsten stuwen de prijzen verder de hoogte in. Bovendien is Bourgogne overal in de wereld (ook bij kenners in Hong Kong, Singapore, Zuid-Korea, …) super hip en een absolute ‘sommelier’s darling’ (in sterk contrast met de zogenaamde ‘Bordeaux bashing’) . Weinig aanbod, grote vraag, dure prijzen : zo simpel is dat. Maar wat zijn dan de mogelijke alternatieven als je geen fortuin wil besteden ? Wie aan een alternatief buiten Europa denkt is er meestal aan voor de moeite. Er zijn ondertussen prachtige Pinot Noir wijnen in Nieuw-Zeeland en de USA (Oregon en Californië) gevolgd door Australië, Zuid-Afrika en Chili. Maar de echt goede zitten bijna allemaal boven de 25 euro.

Bovendien blijkt het in de praktijk niet eenvoudig om de Pinot liefhebber buiten zijn geliefde Bourgogne te trekken. Niet voor niets noemen we een grote levensgenieter een ‘Bourgondiër’. De streek combineert grootse wijnen (in het beste geval toch) met een rijke gastronomische cultuur en een rijke geschiedenis en cultuur ‘tout court’. De immense versnippering van de wijngaarden in ontelbare ‘climats’ (recent door de UNESCO als werelderfgoed erkend) is de natte droom van de ‘wine geek’ (en de nachtmerrie van iedere wijnstudent). De mooie en mythische namen klinken als poëzie in de oren. De grote zeldzaamheid van bepaalde wijnen en hun onbereikbaarheid wakkert de begeerte nog aan in de verzamelaar. Zoveel subjectieve factoren drijven de Bourgogne liefhebber tot een bijna fanatieke devotie. Maar er zijn natuurlijk ook objectieve factoren die de Bourgogne tot een droomstreek maken voor Pinot Noir. Naast het talent in de kelder en (minstens even belangrijk) het talent in de wijngaard besteden we hier aandacht aan een drietal factoren : klimaat, bodem, plantmateriaal. Wat het plantmateriaal betreft : er bestaan ontelbaar veel soorten Pinot Noir : met kleine of grote trossen, beperkte of hoge rendementen, …. Het verschil in kwaliteit tussen twee wijnstokken van verschillende ‘klonen’ in dezelfde wijngaard kan immens groot zijn. De kwaliteit van het plantmateriaal (een prima variant van Pinot Noir geënt op een kwalitatieve ‘porte-greffe’) is dan ook uiterst belangrijk. Gelukkig kunnen wijnmakers overal ter wereld tegenwoordig dit superieure plantmateriaal kopen en planten.

Klimatologische factoren spelen ook een essentiële rol. Pinot Noir vraagt een koel klimaat. Dat kun je ook vinden in koelere zones (nabij de zee of op grotere hoogte) buiten Europa . Maar blijkbaar spelen niet alleen lagere temperaturen maar ook een goede vochtigheidsgraad in het voordeel van optimale Pinot druiven. In plekken met steeds meer warmte en droogte (bvb Californië) kan dat voor problemen zorgen. Wat zou er dan nog ontbreken in plekken zoals Central Otago (Nieuw-Zeeland) of Oregon (USA) als een wijnbouwer daar prachtige wijngaarden plant met het beste Franse plantmateriaal, in prima klimatologisch omstandigheden, en die druiven van kleine opbrengsten met de grootste zorg vinifiëert en dan rijpt op de beste Franse eiken vaten ? In één woord : KALK. Terroirs met kalk zijn er eerder uitzonderlijk. Toen Josh Jensen (Calera )vele tientallen jaren geleden in de Bourgogne zijn stiel leerde drukt men hem op het hart dat voor grote Pinot Noir (en Chardonnay) kalk nodig was. Hij heeft dan geologische kaarten van Californië bestudeerd en vond uiteindelijke één van de zeldzame plekjes met ‘limestone’ (Mount Harlan). Is kalk dan een ‘conditio sine qua non’ voor grote Pinot Noir ? Waarschijnlijk niet : je kunt ook prachtige Pinot maken op vulkanische bodem, leisteen, zandsteen , … . En toch kunnen we ons niet ontdoen van het gevoel dat het summum van finesse en elegantie in Pinot Noir (en Chardonnay) op kalkbodems te rapen valt.

Waar buiten Frankrijk vinden we dan de ideale mix van klimaat (wijnen die rond de 12.5 -13 %vol. draaien) en terroir (klei-KALK) ? In Duitsland ! Je kunt in Duitsland ook prachtige Pinot Noir op leisteen (Ahr) , Buntsandstein ( Franken) en vulkanische bodem (Kaiserstuhl regio in Baden) vinden. Maar we geloven zeer sterk in het potentieel voor ultieme finesse van de beste kalkterroirs. Dan denken we aan stukken van Baden (waar Huber zich bevindt), aan de beste ‘Grosse Lagen’ rond Westhofen en Dalsheim in Rheinhessen en ook aan delen van de Pfalz rond Kalllstadt (met de befaamde Saumagen o.a.).

In Kallstadt bezitten de broers Rings twee prachtige wijngaarden : de Erste Lage (Premier Cru) Steinacker en de Grosse Lage ( Grand Cru) Saumagen. Zoals in Bourgogne staat Grand Cru boven Premier Cru. De oudere wijngaarden zijn meestal beplant met Duitse klonen. Er zijn ook prima Duitse klonen van Pinot Noir maar toch zien we dat de beste Franse klonen van Pinot Noir met kleinere trossen en kleinere opbrengsten voor meer diepgang zorgen. Zo sterk zelfs dat jonge wijngaarden met dit superieure plantmateriaal meer complexiteit geven dan oude wijngaarden met de Duitse klonen. En dat proeven we in de nieuwe ‘Kallstadt’ Spätburgunder van Rings. We zitten hier dus op ‘Ortswein’ niveau (‘villages’) met jonge wijnstokken (Franse klonen) op kalkbodem. Als je vergelijkt met de Freinsheim (oude wijnstokken van Duitse klonen op kiezel/zand/leem) dan proef je het verschil. Niet in kracht of intensiteit (de Freinsheim in 2015 bezit prachtig sappig en sexy Pinot fruit) maar in raffinement en gelaagdheid. Zelfs de ‘gewone’ Spätburgunder werd opgewaardeerd met druiven uit nieuwe wijngaarden met ‘kleine trosjes’ Pinot Noir en de toevoeging van een paar vaten van de topwijngaarden. Betere Pinot Noir aan 15.90 € moet je niet met een vergrootglas maar met een microscoop zoeken. We kijken al vol ongeduld uit naar de Steinacker en Saumagen van 2015 maar genieten ondertussen van het kleine mirakel van de Kallstadt Spätburgunder. Limestone rocks !

Wijn in de kijker:

Spätburgunder Vom Kalkfels
2018
Spätburgunder Vom Kalkfels
Rings
€ 24,90
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief