19 april 2017

Petit Manseng 2015, Villa Dria

Zwart-wit denken is een gevaarlijke verleiding, ook wat wijn betreft. Zo kun je gemakkelijk artisanale wijnen afzetten tegen technische wijnen. Het verhaal van de kleine wijnbouwer die handmatig en zo natuurlijk mogelijk werkt klinkt veel mooier dan dat van het groot domein dat machinaal plukt en dan in een bijna steriele kelder vol glimmende inox kuipen een technische perfectie nastreeft. Maar ook dat grote domein kan vol passie en inzet zo goed mogelijke wijnen proberen te maken binnen een bepaalde prijsklasse. Is het minder bewonderenswaardig dat iemand die geboren is op een familiaal domein in de Gascogne zijn uiterste best doet dan iemand die per toeval geboren is op een familiaal domein in Vosne-Romanée ? In de praktijk echter zal de één zijn prijzen lichtjes mogen verhogen terwijl bij de andere kopers van over héél de wereld smeken om iets te MOGEN kopen. Nu ja, dat is nu eenmaal de genetische loterij waar niemand aan ontsnapt.

Lekkere, betaalbare wijnen maken is dan misschien geen kunst maar toch wel minstens een ambacht. De één kent zijn stiel al beter dan de andere. Jean-Pierre Drieux van Villa Dria lijkt ons iemand die heel serieus met zijn vak bezig is en zijn uiterste best doet om zoveel mogelijk karakter in zijn bescheiden (qua prijs) wijnen te stoppen. Duurzaamheid draagt hij hoog in het vaandel maar hoewel hij biologisch werkt voor zijn andere gewassen (soja, granen,…) laat hij voor zijn wijngaarden de optie open om, indien nodig, een beperkte dosis effectieve chemische sproeistoffen te gebruiken. Biologisch als het kan, chemisch als het moet. Een nuchtere, pragmatische man zou je zo denken. Toch niet zo nuchter als je zijn fascinatie voor de geobiologie (aardstralen, geomagnetisme, wateraders,…) beschouwt. Daar moet je (net als de biodynamie) in geloven maar kwaad kan het in elk geval niet.

Chardonnay-Gros Manseng (7.00 €) is géén courante combinatie maar lukt wonderwel. De zachte textuur van de Chardonnay en het licht exotisch fruit van de Gros Manseng vullen mekaar goed aan. In veel dunne Gascogne wijnen van hoge opbrengsten voelen de typische Gascogne zuren scherp aan terwijl ze in een rijke, volle wijn juist reliëf en verfrissing brengen. De techniek kan de initiële materie zo helder mogelijk brengen maar als de druiven niets te vertellen hebben dan blijft het een lege doos.

De mooiste verrassing van het assortiment is echter de verfijnde zoete Petit Manseng. Gros Manseng en Petit Manseng kennen we vooral uit de Jurançon streek. De droge Jurançon wijnen worden overwegend met Gros Manseng gemaakt hoewel je ook enkele topcuvées met Petit Manseng (meestal op eik) kunt vinden. In zoet gebruikt men de Gros Manseng soms voor de kleinere cuvées maar het serieuze zoete werk is veelal 100% Petit Manseng. Zoals de naam doet vermoeden heeft de Petit Manseng kleine maar zeer intense en geconcentreerde druifjes. De dikke schil laat toe om zeer laat te plukken en zo geleidelijk aan suikers te winnen. Dit geleidelijk indrogingsproces (verlies aan water, toename van de suikerconcentratie) in de wijngaard noemt men ‘passerillage’. Soms plukt men tot midden december ! In de beste Jurançon cuvées gaat men dan in verschillende keren (tris successifs) plukken zodat elk trosje perfect ingedroogd geplukt wordt. Dat vraagt natuurlijk intense handarbeid en dat kost veel geld. Voor de Petit Manseng van Villa Dria wacht men tot een groot deel van de druiven ingedroogd is en dan plukt men alles in één keer met de machine.

‘Passerillage’ heeft als grote voordeel dat door de indroging alle elementen concentreren : niet alleen de suikers dus maar ook de zuren. De Petit Manseng combineert dan ook schitterend exotisch fruit met briljante zuren die de aanwezige restsuikers ( 75 g/l in dit geval) vleugels geven. Dat je in de ruime Gascogne omgeving zoveel goede foie gras aantreft lijkt wel voorbestemd : niets smaakt daar beter bij dan een mooie zoete Petit Manseng. Van gastronomische luxe gesproken : één van de typische aroma’s van Petit Manseng (naast ananas, kweepeer, honing,…) is witte truffel. Vloeibaar goud met een vleugje witte truffel. Onder de tien euro. Je gelooft je zintuigen niet !

Schrijf u in op onze nieuwsbrief