Grüner Veltliner Loiserberg Jurtschitsch
Grüner Veltliner Loiserberg 2020 Weingut Jurtschitsch
De Oostenrijkse Grüner Veltliner druif is een ware kameleon die zich moeiteloos aanpast bij elk mogelijk gerecht, zelfs met moeilijke ingrediënten die andere druiven onderuit halen zoals asperges, artisjokken, avocado, bonen, rucola en alle spicy registers (van mild tot ‘hot’). Past ook zowel bij schaaldieren, vis als wit vlees. Koud of warm bereid. Van rauw tot stoofpotjes. Gestoomd, gerookt, gebakken of gegrild. A grape for all seasons !
Maar ook in stijl en smaak kan Grüner Veltliner heel veel gedaantes aannemen naar gelang streek, klimaat, terroir, wijnbouwer, vinificatie en opvoeding. Andere druiven kun je met twee of drie aroma’s typeren maar G.V. laat zich niet zo gemakkelijk vatten. De meest complete beschrijving van het aromatische profiel vonden we bij de invoerder/wijnschrijver Terry Theise (www.terrytheise.com) . “ FLOWERS. ‘flowering fields’: by this I mean the dispersed sweetness of warm meadows. ‘Hedge-flowers’ is similar, but more specifically floral; oleander is a clear example. Mimosa is another. These flowers are less sweet-smelling than, say, roses or violets; more polleny or roasty. VEGETABLES. Smells and flavors of green vegetables are common. Lentils, green beans, peapods or even pureed peas themselves. The metaphorical extension of this are words like ‘mossy’ or ‘heathery’ and I have been known to say ‘vetiver’ when the whole thing blazes into great beauty. Smells and flavors of sharp greens: again, common. Mustard-greens like tatsoi, mizuna and arugula have resonant echoes of flavor in GrüVe. Sometimes it smells like boxwood, or in more discreet examples, like watercress. FRUIT : most common are strawberry and rhubarb, followed by undefined citrussy notes. MINERAL. I use “ore” to describe a sense of minerality so dense it feels compacted, ferrous. PEPPER. Sometimes the spicy-green aspect combines with mineral to create peppery flavors, sharp like white pepper.” Steek je neus in een goed glas G.V. en ga als een speurhond op jacht naar deze geuren…
We werken al een goede twintig jaar met de familie Hiedler in Langenlois en de nieuwe generatie zet met brio het werk van Ludwig en Maria Angeles verder. Maar toch vinden we het boeiend om uit hetzelfde dorp ook een andere talentvolle familie aan bod te laten komen omdat de stijlen zo verschillend zijn. Alwin Jurtschitsch werkt samen met zijn echtgenote Stefanie Hasselbach (dochter van het bekende Duitse Gunderloch domein in Rheinhessen). Ze leerden elkaar kennen op de wijnschoolbanken in Geisenheim. Het klassieke familiedomein Jurtschitsch met zijn prachtige 700 jaar (!) oude kelders werd door deze jonge wijnmakers in een nieuwe richting gestuurd : kleinschaliger (veel pachtcontracten werden opgezegd) en vooral dichter bij de natuur (biologisch). Vroeger geplukt ook, zonder botrytis, zodat de meest wijnen rond de 12,5 % vol. draaien (in schril contrast met veel Smaragd wijnen uit de Wachau die eerder rond de 14% vol. liggen tegenwoordig). Perfect droog gegist met enkel de wilde gisten. Veroudering op de fijne droesem in inox kuipen of grote oude vaten (voor de Erste Lage wijnen). Enkel een beetje sulfiet bij de botteling. Het resultaat zijn strakke, minerale, kristalzuivere terroirwijnen met evenwel ook diepgang, intensiteit en smakelijkheid.
Grüner Veltliner wordt in de Kamptal regio meestal geplant op (min of meer kalkachtige) Löss bodem. Op deze iets vruchtbaardere bodem krijgen de wijnen wat meer vet en vulling. Een lieflijke stijl van G.V. met een verleidelijk zachte textuur. Hiedler accentueert de weelderigheid, Jurtschitsch probeert de rijkheid in te tomen. Beide stijlen zijn mooi ! De Riesling wijnen worden bijna altijd op Urgestein bodem geplant. Urgestein is een verzamelnaam voor harde gesteentes zoals gneiss, graniet, micaschistes, … Het einddoel is mineraliteit natuurlijk. Grüner Veltliner op een Urgestein bodem is eerder zeldzaam maar kan voor schitterende resultaten zorgen. En zo komen we bij de Loiserberg van Jurtschitsch. Deze hooggelegen wijngaard (een goede 300 meter) is terecht geklasseerd als Erste Lage (Premier Cru) door de ‘Österreichischer Traditionsweingüter’, zowat de Oostenrijkse evenknie van de de Duitse V.D.P. De steile terrassen met zeer stenige ‘micaschistes’ bodem geniet van een bijzonder microklimaat met koele winden zodat de wijnen zelfs in warme jaren nog altijd veel spanning en frisheid tonen. Een droom van een Grüner Veltliner met diepte en complexiteit maar ook finesse en een zinderende mineraliteit. En dat alles aan 12.5 % vol. wat maakt dat je na de eerste slok niet kan stoppen tot de fles leeg is. Tot de laatste druppel ! En moeten we nog eens herhalen dat Grüner Veltliner bij letterlijk ALLES past ?