18 oktober 2022

Kalk & Stein 2020 Pfalz, Weingut Rings

Bij Rings zijn ze goed bezig, zeer goed bezig zelfs !  Hun fantastische nieuwe kelder is een topdomein waardig.  De wijnen zijn bijna allemaal uitverkocht nog voor ze op de markt komen.  De pers is lovend. Een verdiend succes !  Maar de twee broers Rings, ondersteund door zus Simone, rusten niet op hun lauweren. Ze willen nog vooruitgaan, niet in kwantiteit maar in diepte en precisie. Vooral op het vlak van Pinot Noir/Spätburgunder bouwen ze aan een eigen, unieke stijl.  Ze concentreren zich op topwijngaarden in de dorpjes Leistadt en Kallstadt waar ze hun geliefde kalkbodems vinden. Beplant met het beste Franse plantmateriaal met kleine trosjes. Met echt kleine opbrengsten. Biologisch gecultiveerd. Strenge selectie van de druiven.  Uiterst zorgzaam gevinifieerd met een heel zachte extractie.  Er zijn natuurlijk nog enkele topdomeinen in Duitsland die op deze manier werken.  Waar Rings voor ons het verschil maakt is hun feilloos gevoel voor het allerbeste plukmoment.  Zelfs in warme jaren zoals 2018, 2019 en 2020 plukken ze aan 12.5 % vol.  De meeste Bourgognes in die jaren zitten ergens tussen 13% en 14.5 % vol.  Nochtans zijn we op onze hoede voor wijnen die geforceerd te vroeg worden geplukt om aan een ideaalbeeld van de wijnmaker te voldoen.  We geloven dat goede wijn van rijpe vruchten moet gemaakt worden : je kunt de natuur en de realiteit geen onrecht aandoen.  Rijpheid is weliswaar een spectrum maar de grenzen zijn niet eindeloos rekbaar.  En toch lijkt Rings dat magische moment gevonden te hebben waar het fruit rijp en sappig is maar nog altijd krokant en fris.  Geplukt ‘al dente’ als je wil.  Bourgondische finesse maar geen kopie van Bourgogne. 

Je zou misschien verwachten dat hun liefde voor Bourgogne hen ook naar Chardonnay zou voeren maar ze blijven toch vooral trouw aan de Riesling druif.  Alhoewel, als je bvb de Riesling Steinacker proeft dan ervaar je alleen nog de kalk en is de Riesling druif (als variëtale expressie) helemaal verdwenen.  Ongenaakbaar, zonder compromissen, voor de lange termijn, terroir pur sang. Sommigen herinneren zich misschien toch nog Chardonnay Steinacker : een mooie houtgerijpte expressie van Chardonnay op kalk.  Die Chardonnay is nu opgegaan in de nieuwe cuvée Kalk & Stein. Voor 85% Chardonnay op kalk en 15% Weissburgunder (Pinot Blanc) op Bunstsandstein (rode zandsteen).  In een unieke stijl !  Na de persing gaat het sap heel troebel (quasi zonder voorklaring) in de kleine eiken vaten.  Na de gisting blijft de wijn op de volle droesem, en dit voor 16 maand zonder om te roeren (bâtonnage) of over te steken.  In essentie doet men niets met de wijn tot het moment waarop de wijn (compleet ongefilterd) op fles gaat. Pas dan voegt men een tikje sulfiet toe voor de stabiliteit.  Door het gebrek aan zuurstof krijg je een zogenaamde ‘reductieve’ stijl die zich uit in de vorm van heel specifieke aroma’s :  vers aangestoken luciferstokjes (matchstick of ‘struck match’ in het Engels) of vuursteen.  Teveel van die (natuurlijk gevormde) vluchtige zwavelverbindingen is een fout maar een vleugje geeft een hoog ‘ funky rock-‘n-roll ‘ gehalte.  Die toets van zwavelstokjes was heel typerend voor één de meest gezochte en peperdure witte Bourgognes :  de Meursault wijnen van Coche-Dury (vooral in de tijd van vader Jean-François, minder bij zoon Raphaël).  In de Kalk & Stein voel je toch vooral het onderliggende prachtige materiaal, gebracht in een verkwikkende (12%) stijl met heel veel spanning.  Best eerst eens proeven op onze degustatie ; voor avontuurlijke zielen die niet vies zijn van ‘a walk on the wild side’.

Wijn in de kijker:

Kalk & Stein
2020
Kalk & Stein
Rings
€ 27,90
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief