1 juni 2022

Saumur Blanc 2020, Clos de l'Ecotard

Niet lang geleden stelden we u de prachtige Chenin wijnen van Clos Galerne voor op de zogenaamde ‘terres noires’ (schist) van de Anjou regio.  Daarnaast volgen we sinds vele jaren de Montlouis (Rocher des Violettes) en Vouvray (Huet) wijnen op ‘terres blanches’ (klei-KALK, eventueel met wat silex).  Tussen Anjou en Touraine ligt er ook een prachtige streek voor Chenin, namelijk de Saumur regio.  Saumur is misschien beter bekend voor zijn uitstekende mousserende wijnen (zoals onze Domaine de Brizé aan een heel betaalbare prijs van 13.50 €) maar er worden ook mooie witte en rode wijnen gemaakt.  Typisch voor Saumur is de ‘tuffeau’ terroir.  Deze prachtige witte kalksteen werd gebruikt voor vele kerken, abdijen en mooie herenhuizen. Een redelijk zachte steen en dus gedroomd materiaal voor beeldhouwers.  ‘Tuffeau’ geeft een heel subtiele, zachte mineraliteit die veel minder uitgesproken is dan op schist of de vulkanische spilite.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat liefhebbers van minerale witte Bourgognes ook graag de beste Saumur wijnen lusten.  Alles wat de nieuwe generatie wijnboeren in Meursault, Puligny , Chassagne of Saint Aubin nastreeft (mineralité, tension, salinité) kun je hier ook vinden.

Topkwaliteit start in de wijngaard en daar weet Michel Chevré alles van.  Hij was vele jaren de rechterhand van Thierry Germain (Domaine des Roches Neuves) als verantwoordelijke voor de viticultuur.  Thierry Germain zegt graag dat hij niets (of zo weinig mogelijk) doet in de kelder en dat alles in de wijngaard gebeurt.  In dat geval was Michel Chevré eigenlijk de belangrijkste man op het domein…. Grapje !  De valse bescheidenheid van sommige wijnmakers mag al eens doorprikt worden. We denken terug aan een anekdote van Jean-Marie Guffens (die niet van bescheidenheid kan beschuldigd worden). Iemand vertelde hem dat hij een wijnboer had ontmoet die er vol trots op wees dat een uitstekende wijn van Verget (négoce) eigenlijk met zijn druiven gemaakt werd.  Laconiek antwoorde Guffens : ‘’ juist, hij is de man die verf levert aan Picasso”.  Dat is het andere uiterste !  In werkelijkheid zijn beide aspecten heel belangrijk : zowel wijngaard als kelder, zowel natuur als mens. 

Michel Chevré vertroetelde al vele jaren een kleine 2 hectaren in Saumur op een prachtige kalkterroir : de Clos de l’Ecotard.  Het was zijn persoonlijk project, zijn ‘jardin secret’.  Biodynamisch verbouwd en enkel met paarden bewerkt.  Toen zijn zoon Thibaud interesse toonde om ook op het domein te werken besloten ze geleidelijk aan wat wijngaarden bij te kopen.  Een nieuwe wijngaard in het assortiment, met weliswaar 50 jaar oude wijnstokken, heeft iets meer zand en klei bovenop de ‘tuffeau’ kalksteen.  Proeft dan ook iets breder met rijper en rijker fruit.  In de Clos de l’Ecotard zelf komt het krijtige van de kalk vooral naar voor.  Chenin met spanning, mineraliteit en zelfs ziltheid.  Gegist en verouderd op gebruikte vaten zodat de wijn ruimte en lucht heeft om zich volop te ontplooien zonder getekend te worden door nieuwe eik.   Ze werken heel graag met de befaamde Oostenrijkse kuiper Stockinger (de Rolls Royce van de grote vaten).  De ultra lichte toast van de eik respecteert maximaal de transparante stijl van de wijnen.  Het hoogst gelegen stukje van de Clos de l’Ecotard waar de kalksteen quasi aan de oppervlakte komt zorgt voor de topcuvée Les Pentes.  Het concept mineraliteit in wijn is iets dat moeilijk wetenschappelijk aantoonbaar is en zorgt voor verhitte debatten. Stenen kun je toch niet proeven ?  En toch,  ‘tedere kalksteen opgewarmd door de zon’ vat de essentie van deze wijnen beter samen dan een lijstje van alle aroma’s en smaken. Met poëzie kun je de werkelijkheid soms juister benoemen dan met proza.

Wijn in de kijker:

Saumur Blanc
2021
Saumur Blanc
Clos de l'Ecotard
€ 29,90
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief