1 juni 2022

Geyser Jurançon Sec 2021, Domaine Cauhapé

De Sud-Ouest is een schatkamer aan autochtone druivensoorten. Zowel in rood als wit vind je er unieke wijnstijlen die niet te vergelijken zijn met de internationale druivensoorten (Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir,…) die het mooie weer maken overal ter wereld.  Cahors met zijn Malbec druif, Madiran met zijn Tannat duif, Marcillac met Fer Servadou, Fronton met Négrette, Jurançon met Petit Manseng en Gros Manseng, Gaillac met zowel Mauzac, Ondenc, Loin de l’oeil,…  En alsof dat nog niet genoeg diversiteit was haalt men een hele reeks oude, vergeten druiven van onder het stof.

Ook in de Jurançon streek herontdekt men de witte druiven Camaralet, Lauzet, Courbu Blanc (is de Hondarrabi Zuri, belangrijkste druif van de Baskische Txakoli wijn) en Petit Courbu.  Deze druiven temperen het bijzonder uitgesproken aromatische profiel van de Gros Manseng en de Petit Manseng in de droge Jurançon wijnen.  Het is namelijk niet gemakkelijk om een heel evenwichtige droge wijn te maken met aromatische druivensoorten. Het bekendste voorbeeld is droge Muscat.  De neus is zo explosief en weelderig dat ons brein automatisch een vervolg van die weelde wil in de smaak. En dan volgt meestal de desillusie want bij een echt droge wijn is de smaak eerder slank en strak.  Dat kun je oplossen door een beetje restsuikers te laten in de wijn en zo een mooi vervolg te bouwen op de exuberante neus. Daarom hebben de meeste Muscat en Gewurztraminer een licht zoetje.

Zowel Gros Manseng en Petit Manseng met de typerende aroma’s van exotisch fruit lenen zich bij uitstek voor prachtig zoete wijnen.  De aromatische rijkdom zet zich dan prachtig verder in de smaak met een unieke combinatie van exotisch en gekonfijt fruit en intense zuren.  Geen botrytis hier maar wel ‘passerillage’, het indrogen en konfijten van de druiven hangend aan de wijnranken onder invloed van temperatuur, wind en tijd.  Hier mag je echt van Vendanges Tardives spreken :  de oogst strekt zich uit tot oktober, november en zelfs eind december (bij Cauhapé zelfs heel uitzonderlijk in januari :  de ‘Folie de Janvier’). Petit Manseng heeft gelukkig een dikke schil die toelaat om de druiven zo lang in weer en wind buiten te laten hangen.  Tussen de vele cuvées van zoete Jurançon kozen we bij Cauhapé de Boléro :  een synthese tussen frisheid (Petit Manseng geplukt in oktober) en weelderigheid (Petit Manseng geplukt in november).  Zoals bij alle echt goede zoete wijnen nemen de zuren in de finale het laatste beetje zoet weg zodat je eindigt op een frisse (en niet plakkerige) toets.

Maar ook in de Jurançon streek moeten de wijnboeren de brute realiteit in de ogen kijken dat zoete wijn niet meer verkoopt.  Meer droge wijn maken is dan de enige optie.  Petit Manseng is nobeler dan de Gros Manseng maar de hoge suikers (alcohol) en de hoge zuren vormen een uitdaging voor droge wijn.  Een opvoeding op eiken vaten kan die elementen samenbinden en mooi verpakken maar het zorgt voor een heel uitgesproken droge wijn die gastronomisch niet zo eenvoudig inzetbaar is.  Dus kiest men eerder voor Gros Manseng of een combinatie Gros / Petit.  De herintroductie van de oude rassen Camarelet, Lauzet, Courbu Blanc, Petit Courbu geeft iets meer mogelijkheden om een evenwichtige droge wijn te maken. 

Dat het de ‘senior’ onder de Jurançon wijnmakers, HenrI Ramonteu, is die het potentieel van de vergeten druivensoorten ten volle benut getuigt van zijn jonge geest.  Henri Ramonteu is al zo lang een iconische naam in de Jurançon (net als Alain Brumont van Montus in de Madiran) dat je je bijna afvraagt of de persoon in kwestie nog echt bestaat.  Jawel, hij is niet alleen springlevend maar vol ambitie en vol creativiteit om nieuwe cuvées te ontwikkelen !   Geyser noemt de Jurançon Sec die naast 30% Gros Manseng en 30% Petit Manseng ook 30% Camaralet, 5% Lauzet en 5% Courbu bevat. Geyser is een goedgekozen naam want de aroma’s spatten als een geiser uit het glas. En toch voelt de smaak, hoewel droog, niet als een teleurstelling aan maar wel een zachte verderzetting van het exotische en citrusfruit.  Levendige zuren maar niet teveel.  Opwekkend en stimulerend maar ook zacht en bevredigend.  Opvallend genoeg om je aandacht te trekken maar niet te dominant om eten te begeleiden.  Een ideaal excuus om de boeiende Jurançon streek te ontdekken of herontdekken !

Wijn in de kijker:

Geyser Jurançon Sec
2021
Geyser Jurançon Sec
Cauhapé
€ 16,90
-
6
+
Toevoegen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief