11 februari 2022

Pouilly-Fuissé Les Deux Versants 2019, Guerrin

Ze zijn er !  ‘’Les nouveaux premiers crus sont arrivés ! “  Op het etiket van 22 uitgekozen ‘climats’ in Pouilly Fuissé pronkt vanaf 2020 de eretitel Premier Cru. Meer dan verdiend want de beste Pouilly Fuissé wijngaarden moeten absoluut niet onderdoen voor de meer prestigieuze namen uit de Côte de Beaune.  We hadden u gewaarschuwd dat dit ongetwijfeld een impact zou hebben op de prijs.  Qua prijszetting raast momenteel in de Bourgogne de perfecte storm :  nog nooit was de vraag zo hoog en nog nooit was het aanbod zo klein.  De oogst van 2020 was weinig uitbundig en iedereen weet ondertussen dat 2021 de geschiedenisboeken zal ingaan als een ‘annus horribilis’.  Bijna alle wijnboeren anticiperen op de piepkleine productie van 2021 door al in 2020 de prijzen op te trekken (en vermoedelijk dan nog eens in 2021).  Over de kwaliteit van het natte jaar 2021 met zijn ongeziene hoeveelheid schimmels willen we ons nog niet uitspreken.  In elk geval is 2020 een uitstekend jaar in Bourgogne, zowel wit als rood.  Het was zeer warm (net als in 2018 en 2019). Maar toch tonen de witte zich al bij al fris en elegant, nog meer dan in 2019 wat al een duidelijke vooruitgang was ten opzichte van de vaak mollige 2018 wijnen.

Van de Premier Crus is Les Crays de meest minerale, La Maréchaude de meest volle, en de  Sur la Roche perfect tussen de twee.  Stuk voor stuk prachtige witte Bourgognes. Diepte, complexiteit, intensiteit, fijn gedoseerd hout, evenwicht, lengte.  En nu de olifant in de kamer :  de prijzen !  Duurder natuurlijk, wie had iets anders verwacht ?  Sowieso stijgen alle prijzen van goede Bourgogne door de beperkte productie in 2020 (en het vooruitzicht van een minuscule opbrengst in 2021) met 10 tot 30%.  Geen discussie mogelijk, je mag blij zijn om een klein beetje te MOGEN kopen, er staan ontelbaar veel wachtenden in de rij.  Guerrin was eigenlijk altijd al goedkoop voor de kwaliteit en de opwaardering naar Premier Cru was voor hen het moment om de topwijnen naar een marktconforme prijs te tillen. Dus gaan de drie ‘single vineyard’ wijnen van 22.90 € naar 26.90 €.  En eerlijk gezegd, als we zien wat er in 2020 gevraagd zal worden voor een ‘gemeentelijke’ Meursault, Chassagne of Puligny (om te zwijgen van de Premier Crus daar) dan is 26.90 € voor een Pouilly Fuissé 1°Cru Les Crays bvb eigenlijk een koopje.

Wie onder de 20 euro wil blijven kan nog altijd opteren voor de uitstekende Saint Véran La Côte Dorée 2020 aan 15.90 € (!!).  La Côte Dorée is de nieuwe naam voor de lieu-dit ‘Côte Rôtie’ (voor ze in de Rhône bezwaar aantekenden) : één van de absolute top terroirs van Saint Véran . Samen met Viré-Clessé is dit nu de cru met de beste prijs/plezier verhouding (goede verstaanders…).  Voor liefhebbers van finesse en mineraliteit heeft de jonge en talentvolle Bastien Guerrin een nieuwe Pouilly Fuissé cuvée gecreëerd.  ‘Les Deux Versants’ komt van twee uitstekende (maar geen Premier Cru) wijngaarden op de zuidelijke hellingen van het dorpje Vergisson (lieu-dit En Ouche) en de noordelijke hellingen van Solutré (lieu-dit En Pomard). Zie dit kaartje https://bourgogne-maps.fr/pdf/denominations/59.pdf   Twee heel kalkrijke terroirs en dus veel mineraliteit.  Voor de vinificatie koos Bastien om op een grote ‘foudre’ te werken.  In het eerste jaar 2019 was die gloednieuw en dus krijg je toch een fijne houttoets wat de wijn Puligny Montrachet allures geeft.  In 2020 (tweede vulling dus) valt het hout weg en blijft enkel de mineraliteit en de frisheid over die eerder aan een Chablis Premier Cru doet denken. En het goede nieuws is de prijs (19.90 €) !  Alsof ze zich bij Guerrin een beetje willen verontschuldigen voor de logische maar forse prijsverhoging op de Premier Crus bieden ze dit als ‘cadeautje’ aan voor de trouwe fans van het huis.  Wie de duurste witte Bourgognes gewend is zal natuurlijk met plezier 7 euro meer betalen voor de objectieve meerwaarde (in dit geval toch, het is niet altijd zo) van een Premier Cru.  Maar bijna iedereen maakt ergens wel een onderscheid tussen dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse wijn. In welke categorie de ‘Deux Versants’ en de ‘Premier Crus’ passen laten we aan u over.  Met een Pouilly Fuissé van Guerrin wordt het in elk geval een feestje !

Schrijf u in op onze nieuwsbrief