Champagne Rosé Brut
NV

Champagne Rosé Brut

Marc Hébrart
Champagne Frankrijk
€ 36,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Mousserend
Druivenras 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Bij Marc Hébrart kiezen ze voor een 'Rosé d'assemblage'  :  60% Chardonnay, 33.5% Pinot Noir en dan 6.5% Mareuil rouge (rode wijn van Pinot Noir uit Mareuil sur Aÿ).  Alle druiven voor de Rosé van Hébrart komen uit de (super) Premier Cru Mareuil sur Aÿ en alleen van de historische hellingen waar het fruit zalig rijp wordt maar nooit zijn mineraliteit en frisheid verliest dankzij de meters en meters kalk die onder de dunne huid van aarde schuilen. De Chardonnay uit Mareuil is voller en krachtiger dan in de Côte des Blancs en sluit dan ook naadloos aan bij de natuurlijke rijpheid van de Pinot Noir. De rode wijn, één jaar gerijpt op eiken vaten, zorgt voor wat kleur en structuur zonder de finesse van het geheel te verstoren.  Waarlijk een meesterlijke assemblage die terroir en savoir-faire combineert tot een luxueus geheel.  Geen bling-bling maar ware luxe die de hoogste kwaliteit van ingrediënten met superieure ambachtelijkheid omvormt tot pure klasse.

Domein: Marc Hébrart

Mareuil sur Aÿ is een Premier Cru dorp gelegen naast de Grand Cru Aÿ . Volgens de ‘Echelle des Crus’ is een Grand Cru dorp geklasseerd aan 100% terwijl Premier Cru dorpen tussen de 90 en 99 liggen. In werkelijkheid zitten bijna alle Premier Crus tussen 90 en 95 met twee uitzonderingen aan 99 : Mareuil sur Aÿ en Tauxières-Mutry. De Champagne expert Peter Liem noemt Mareuil dan ook de ‘Super Premier Cru’. Twee kwalitatieve middelgrote huizen, Billecart Salmon en Philipponnat, liggen in het dorpje alsook één van de meest spectaculaire, steile wijngaarden in de Champagne : de befaamde Clos des Goisses (van Philipponnat). Net zoals in het naburige dorpje Aÿ krijg je een prachtige reeks zuidelijke hellingen waar (vooral) de Pinot Noir druiven uitzonderlijk rijp worden. Maar net als in Aÿ gaat dat rijpe fruit gepaard met een immense onderliggende mineraliteit. Niet zo verwonderlijk eigenlijk als je weet dat onder de vegetale huid van ongeveer 40-50 cm de wortels in een tot 200 meter diepe krijtlaag zitten. Ook het cultdomein Selosse wiens befaamde ‘Lieux-Dits’ reeks een bloemlezing is van de elite onder de Grand Crus (Avize, Mesnil, Cramant, Ambonnay, Aÿ) maakt plaats in die illustere collectie voor één Premier Cru : Mareuil sur Aÿ (Sous le Mont).

De ‘récoltant-manipulant’ die de ziel van dit uitzonderlijke dorpje het best belichaamt is Marc Hébrart. Jean-Paul Hébrart beschouwt zich bovenal als een uitstekende vakman en is te bescheiden om zich in de schijnwerpers te werken zoals de nieuwe generatie ‘opkomende sterren’ in de Champagne, bedreven in ‘social media skills’, dat wel kan. Terry Theise, een Amerikaanse Champagne importeur en ook wijnschrijver, denkt dat de relatieve onbekendheid van Hébrart komt omdat zijn Champagnes niet raar genoeg zijn. Champagnes waarvan iedereen onmiddellijk snapt hoe lekker ze wel zijn : dat kan alleen maar verdacht zijn of ‘te gemakkelijk’. Voor sommigen moet wijn net als kunst moeilijk en ondoorgrondelijk zijn. Terwijl grote kunst en populariteit mekaar helemaal niet uitsluiten. Mozart en Rembrandt iemand ? Champagne was trouwens altijd al de wijnstreek waar het ambacht, de ‘savoir faire’, een grote rol speelt. De ‘Chef de cave’ in de grote Champagnehuizen bepaalt door de meesterlijke assemblages de stijl en de kwaliteit van de beste cuvées. Denken we maar aan Eric Lebel (Krug), Richard Geoffrey (Dom Perignon) of tegenwoordig Jean-Baptiste Lécaillon (Cristal Roederer). Gelukkig is er ondertussen in de Champagne ook veel meer aandacht voor de terroir en de inviduele wijngaarden. Maar de beste kleine domeinen combineren die aandacht voor de terroir met een grote ‘savoir faire’ in de kelder. Een goede Champagne moet bovenal een goede wijn zijn maar uitstekende Champagne is méér (of anders) dan wijn. Kleine details op het vlak van persing, houtgebruik, reservewijnen, assemblage, veroudering ‘sur lattes’, de juiste dosage, maken absoluut het verschil. Met zijn jarenlange ervaring is Jean-Paul Hébrart momenteel op een punt gekomen waar alles moeiteloos lijkt te gaan en je in zijn Champagnes een soort ongekunstelde klasse ervaart die simpel lijkt maar o zo moeilijk te bereiken is.

Download PDF

Wijngaard

Volledig afkomstig van de historische hellingen in het dorpje Mareuil sur Aÿ, zuidelijke expositie, klein beetje bovengrond met daaronder meter en meters kalk

Kelder

klassieke champagne-methode, volledige malolactaat gisting, gisting en veroudering op inox kuipen, assemblage van de witte wijn van 60% Chardonnay en 33.5% Pinot Noir met 6.5% Mareuil Rouge (rode wijn van Pinot Noir uit Mareuil, 1 jaar gerijpt op eiken vaten , de Champagne veroudert minimum 24 maand `sur lattes` (contact met de droesem), dosage van 6.5 g/l

Gastronomie

Aperitief met of zonder hapjes

Degustatiekalender juni 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief