
Amontillado Botaina
Soort | Versterkte wijn |
---|---|
Druivenras | 100% Palomino |
Bewaarperiode | Nu-2035 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
Lustau kocht de befaamde Amontillado Botaina (de vaten en de merknaam) van de multinational die eigenaar is van het huis Domecq. Multinationals hebben soms rare hersenkronkels. De trots van het oude Sherryhuis Pedro Domecq en bijna een nationaal monument was de Fino La Ina. Maar na overnames/fusies/verschuivingen bleek die niet meer te passen in de marketingstrategie en dus weg ermee … Een reeks merken van Domecq (en de bijhorende solera’s) met een prachtig imago, gekend tot ver buiten Spanje, vielen zo, als een rijpe appel, in de schoot van Lustau. Daar zullen ze in elk geval het respect krijgen die ze van de kille accountants nooit kregen Botaina is een unieke stijl van Amontillado waarin de biologische veroudering (Flor) nog sterk naar voor komt, verrijkt met een begin van oxydatieve toetsen. Slechts een paar keer per jaar wordt er wat Sherry afgenomen uit de Solera en dat gaat dan ongefilterd (En Rama) op fles.
Domein: Emilio Lustau
Emilio Lustau is vooral bekend voor zijn unieke Almacenista Sherries. Almacenista’s zijn kleine kelders die zelf niet bottelen maar verkopen aan de grotere Bodegas. Sommige van deze Almacenista’s moeten niet leven van de Sherry-verkoop en leggen zich dan ook uit hobby of passie toe op het bewaren van oude en fijne Sherries. Lustau kon dan ook een uitgelezen selectie maken van prachtige Sherries die bij wijze van eerbetoon de naam dragen van de specifieke Almacenista.
Wijngaard
Albariza bodem (kalk)
Kelder
De droge witte wijn van de Palomino druif wordt versterkt tot 15% vol. De vaten worden niet helemaal opgevuld en op de oppervlakte komt een sluier van gistcellen (FLOR) die de Sherry zijn unieke smaak geeft. Na een jaar of 8 verdwijnt de Flor laag en de wijn wordt dan blootgesteld aan oxydatie en krijgt naast zijn amberkleur ook een extra reeks oxydatieve aroma's. Het gaat hier dus om een dubbele veroudering (biologische veroudering onder flor en oxydatieve veroudering zonder flor) wat een grote complexiteit geeft. Gemiddelde leeftijd rond de 12-15 jaar.
Gastronomie
Kan nog als aperitief , eventueel bij een consommé met wat Sherry in, of als meditatiewijn op zich (na de maaltijd, in de zetel)