Crémant du Jura Brut Nature
NV

Crémant du Jura Brut Nature

Pignier
Jura Frankrijk
€ 20,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Mousserend
Druivenras 80% Chardonnay, 20% Pinot Noir
Bewaarperiode Nu-2028
Volume 750 ml

Beschrijving

Je hoort vaak (en terecht)dat je beter een goede Crémant kiest dan een slechte Champagne. Maar de Crémant du Jura van Pignier is beter dan menig GOEDE Champagne !

Domein: Pignier

Toen we recent een mousserende wijn `blind` voorgeschoteld kregen gingen onze gedachten spontaan uit naar een Champagne met precisie, terroir-expressie en krijtige mineraliteit zoals je die nu bij een nieuwe generatie kleine, bevlogen Champagnedomeinen kan vinden. Groot was dan ook de verrassing toen het helemaal niet om Champagne ging maar wel een Crémant du Jura ! Biodynamisch, 100% Chardonnay, 45 hl/ha (de helft van zelfs de beste Champagnes), gisting en veroudering op (oudere) foudres en barriques, 18 maand`sur lattes`. De fijne bubbels laten de diepe smaak van de basiswijn springen en dansen zonder opdringerig te worden. Een uitstekende Crémant of Champagne moet op de eerste plaats een uitstekende WIJN zijn.

Dat de familie Pignier een goede feeling heeft voor Chardonnay bewijst hun Chardonnay A la Percenette. Deze Bourgondisch gevinifiëerde Chardonnay ( `ouillé` : de vaten volledig gevuld, géén `voile`) van een prachtige terroir (mergel en leisteen) toont dat de Jura niet moet onderdoen voor Bourgogne. Ook hier kun je een parallel trekken met de nieuwe lichting witte Bourgognes (Pierre-Yves Colin-Morey, Arnaud Ente,…) die een kristalheldere expressie van de terroir nastreven zonder vet, boter en maquillage (overdreven nieuwe eik en teveel bâtonnage). Het unieke evenwel aan de `Percenette` van Pignier is dat de zuiverheid en smaakintensiteit in een bijna gewichtloze stijl wordt gebracht. Een minimalistische Chardonnay (hoewel gegist en verouderd op eik) waarin alles werd uitgepuurd tot alleen de naakte (terroir)essentie overblijft. Een Chardonnay voor Riesling liefhebbers. Een ZEN Chardonnay.
Die finesse en precisie moet een huisstijl zijn want ook in de traditionele `sous voile` wijnen worden de te zware notenimpressies vermeden en schijnt ook nog altijd de unieke terroir (marnes bleues du lias) door. Een Vin Jaune rijpt meer dan 6 jaar onder een sluier van gistcellen (zoals de flor van een Fino of Manzanilla) en wordt gebotteld in een Clavelin fles met de unieke inhoud van 62 cl (wat overblijft van een liter wijn nadat een groot stuk verdampt : het zogenaamde `engelendeel`). Op het rugetiket van deze schitterende Vin Jaune staat : “vin de très grande garde : 100 ans”. Zo lang hoeft u nu ook niet te wachten, tenzij u `la part des anges` letterlijk wilt nemen …

Download PDF

Wijngaard

klei-kalk bodem, biodynamische cultuur, 45 hl/ha

Kelder

manuele pluk, zachte persing, wilde gisten, weinig sulfiet, gisting en veroudering op oude foudres en pieces, hergisting op fles (méthode traditionnelle), 18 maand veroudering op de droesem, géén dosage (Brut Nature)

Gastronomie

aperitief (met hapjes)

Schrijf u in op onze nieuwsbrief