Côtes du Rhône Villages Terre Argile
2022

Côtes du Rhône Villages Terre Argile

La Janasse
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 17,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 25 % Grenache, 25 % Syrah , 25 % Mourvèdre , 25% Carignan
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

De palm voor de beste prijs/kwaliteit verhouding gaat naar de Côtes du Rhône Villages Terre d’Argile. Grenache van 30-40 jaar oude wijnstokken en beperkte opbrengsten. Syrah die volrijp maar niet overrijp wordt geplukt. Mourvèdre van de ‘Garrigues’ terroir die tot de beste liggingen voor deze druif in de Rhône behoort. Carignan van meer dan 50 jaar oude wijnstokken. De wijngaarden worden tot in de puntjes verzorgd door Aimé Sabon, de vader van Christophe, die perfect weet wat er waar moet gebeuren. De Grenache gaat op ‘foudres’ omdat deze druif geen nieuwe eiktoets vraagt. De Syrah en de Mourvèdre gaan wel op barriques met ongeveer een derde nieuwe eik.
Het doel dat Christophe voor ogen had toen hij enkele jaren geleden begon met deze Côtes du Rhône Villages komt snel dichtbij: magnifiek fruit, fluwelige tannines, fijne houtinvloed en bovenal evenwicht. Zonder de natuur en de ‘terroir’ zou dit kleine wonder niet bestaan, maar zonder de cultuur en het talent van de wijnmaker evenmin.

Domein: La Janasse

Christophe Sabon combineert wijnmaaktalent met doorzicht en intelligentie. We zaten samen op de schoolbanken in de Lycée Viticole de Mâcon-Davayé en zelfs toen al wist ik dat het ooit een grote wijnmaker zou worden. Hij heeft altijd al een hele klare kijk gehad op de wijnwereld en vooral een open geest. Bovendien is hij een heel goede en ervaren proever; iets wat eigenaardig genoeg niet van zoveel wijnbouwers kan gezegd worden. Nog steeds proeven veel wijnboeren alleen hun eigen wijn en met wat geluk die van de buren of die van de streek. Ze kennen dan ook weinig af van andere gebieden, laat staan van andere landen. Het is het ook geen ‘conditio sine qua non’ om goede wijnen te maken. Zoals je kunstenaars hebt die los van alle stromingen en volledig geïsoleerd op een schitterende manier ‘hun ding’ doen, zo bestaan er ook wijnbouwers die op een heel eigenzinnige wijze timmeren aan een eigen wijnstijl. Of wijnboeren die met brio verder zetten wat hun vader vòòr hen deed en wat traditioneel gangbaar was. De ervaring leert ons echter dat dat eerder uitzonderingen zijn en dat de beste wijnmakers heel vaak een rijke wijncultuur (en een rijke cultuur ‘tout court’) bezitten. Ze voelen heel goed aan, door studie of door intuïtie, wat er leeft in de wijnwereld. De gevaarlijke keerzijde hiervan is dat sommige wijnbouwers zich bijna te gemakkelijk kunnen inleven in de verschillende trends en zich laten meeslepen op de golven van de modegrillen. Christophe Sabon heeft over de jaren heen zijn eigen visie ontwikkeld en blijft daaraan trouw. Niet blindelings of dogmatisch evenwel. Hij blijft verder bijschaven en polijsten, als een briljant die door extra facetten nog meer gaat schitteren. De moeilijke maar magische symbiose van kracht en elegantie, van concentratie en finesse streeft hij na in al zijn wijnen.

Download PDF

Wijngaard

uitstekende wijngaarden ten noorden van Courthézon, gelegen naast de Châteauneuf du Pape zone. Trouwens typische Châteauneuf terroir : ´galets roulés et argile rouge`
Doorgedreven ´vendanges vertes` : 30-40 % van de trossen worden verwijderd
40 hl/ha

Kelder

Wekingsperiode van 18 tot 21 dagen met 1 manuele ´pigeage` per dag
De Grenache gaat op ´foudres` terwijl de Syrah en de Mourvèdre op ´barriques` (1/3 nieuwe) gaan gedurende 14 maand

Gastronomie

rood vlees met saus, lamsvlees, pelswild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief