Riesling Heiligenstein
2021

Riesling Heiligenstein

Jurtschitsch
Kamptal Oostenrijk
€ 32,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Riesling
Bewaarperiode Nu-2035
Volume 750 ml

Beschrijving

Eén van de beste Riesling terroirs in Oostenrijk.  Prachtige terrassen van zandsteen waarop de Riesling een uiterst verfijnde vorm van mineraliteit toont.  Alwin Jurtschitsch gelooft in biologische cultuur en een minimalistische manier van wijnmaken en dat past uitstekend bij deze subtiele en fragiele terroir die geen geweld verdraagt.  Kristalzuiver, ragfijn en bronwaterfris !

Domein: Jurtschitsch

Alwin Jurtschitsch werkt samen met zijn echtgenote Stefanie Hasselbach (dochter van het bekende Duitse Gunderloch domein in Rheinhessen).  Ze leerden elkaar kennen op de wijnschoolbanken in Geisenheim.  Het klassieke familiedomein Jurtschitsch met zijn prachtige 700 jaar (!) oude kelders werd door deze jonge wijnmakers in een nieuwe richting gestuurd :  kleinschaliger (veel pachtcontracten werden opgezegd) en vooral dichter bij de natuur (biologisch). Vroeger geplukt ook, zonder botrytis, zodat de meest wijnen rond de 12,5 % vol. draaien (in schril contrast met veel Smaragd wijnen uit de Wachau die eerder rond de 14% vol. liggen tegenwoordig). Perfect droog gegist met enkel de wilde gisten.  Veroudering op de fijne droesem in inox kuipen of grote oude vaten (voor de Erste Lage wijnen). Enkel een beetje sulfiet bij de botteling. Het resultaat zijn strakke, minerale, kristalzuivere terroirwijnen met evenwel ook diepgang, intensiteit en smakelijkheid. 

Download PDF

Wijngaard

De Erste Lage (Premier Cru) Heiligenstein ligt in het dorpje Zöbing.  Terrassen van zandsteen. Biologische cultuur. 40 hl/ha

Kelder

Manuele pluk,  enkele uren contact met de schil, zachte persing, statische voorklaring, gisting met wilde gisten in oude 2000 liter vaten, 10 maand veroudering op die groten eiken vaten, enkel een klein beetje sulfiet bij de botteling

Gastronomie

gerookte vis, sushi, sashimi, langoustines en koude kreeft

Schrijf u in op onze nieuwsbrief