Cairanne
2020

Cairanne

Roche
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 12,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 70% Grenache, 20% Syrah, 10% Carignan
Bewaarperiode Nu-2029
Volume 750 ml

Beschrijving

Domein: Roche

Cairanne, één van de bekendste en beste Côtes du Rhône Villages wijnen, heeft eigenaardig genoeg nog géén ‘Cru’ status terwijl bvb ‘Beaumes de Venise’ wel al geniet van deze begeerde positie en niet meer de naam Côtes du Rhône Villages moet vermelden op het etiket. Iedereen in Cairanne is het er over eens dat de ‘coteaux argilo-calcaires’ recht hebben op Cru status maar dan begint de discussie over de goede (maar misschien geen grootse) terroir ‘Les Garrigues met zijn rode klei en zeker over de ‘terrasses de l’Aygues’ terroir die lekkere,lichte wijnen voortbrengt maar zonder de diepgang die je van een ‘Cru’ zou verwachten. De wijnbouwers die veel wijngaarden bezitten op de laatste twee terroirs willen natuurlijk geen genoegen nemen met een lagere status terwijl de meest veeleisende wijnbouwers streven naar de hoogst mogelijke kwalitatieve invulling van de Cru Cairanne.

De beste wijnboeren hanteren een interne hierarchie en deklasseren de wijnen van de lichtere terroirs in gewone Côtes du Rhône. Zo maakt het gloednieuwe domein Roche dat 15 hectaren in Cairanne bezit op de ‘coteaux’ en ‘les Garrigues’ een krachtige Cairanne en van zijn lichtere wijnen een Côtes du Rhône. Alhoewel, lichter is niet het juiste woord want de gemiddeld 50 jaar oude wijnstokken zorgen in het uitstekende jaar 2009 voor een bom fruit. Op de ‘Garrigues’ terroir staan trouwens de alleroudste wijnstokken (tot 120 jaar !) die natuurlijk wel in de Cairanne gaan.

Grootvader Roche was één van de stichters in 1929 van de cooperatieve Cave de Cairanne en zijn vader was een tijd president. Romain Roche leerde het vak echter bij André Brunel (Les Cailloux) in Châteauneuf du Pape. Als je natuurlijk weet dat er 15 hectaren oude wijngaarden in Cairanne op je liggen te wachten dan moet het toch danig kriebelen om terug huiswaarts te keren.Als huisoenoloog koos hij Philippe Cambie die verantwoordelijk is voor een hele reeks ‘cult’ cuvées van Châteauneuf du Pape die maximaal scoren bij Robert Parker. Met zo een stamboom, wijngaarden en talent kan de hoge kwaliteit bijna niet meer verrassen maar des te meer vielen we achterover van de heel bescheiden prijzen.

Download PDF

Wijngaard

Kelder

Gastronomie

Schrijf u in op onze nieuwsbrief