Mâcon Vergisson
2022

Mâcon Vergisson

Guerrin & Fils
Bourgogne Frankrijk
€ 14,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

Grotendeels afkomstig bovendien van één van onze lievelingsterroirs in de Mâconnais : La Roche de Vergisson.   Deze imposante kalkrots domineert het mooie dorpje Vergisson. Op de flanken van die kalkrots bevinden zich vooral Pouilly Fuissé Premier Cru (Sur la Roche) wijngaarden. Maar er is ook een klein strookje op dezelfde sublieme kalkbodem dat door de hoogte (380-400 meter) en de noordelijke expositie duidelijk koeler is en als Mâcon Vergisson La Roche door het leven moet gaan. En dat is nu net een schoolvoorbeeld van een terroir die door de klimaatsverandering alle kansen krijgt om te schitteren : de druiven die vroeger soms net niet rijp genoeg waren bereiken nu een ideale rijpheid (niet te weinig en niet teveel).

Domein: Guerrin & Fils

De topwijn van de regio is Pouilly Fuissé en men denkt er volop aan om ook daar de beste wijngaarden als Premier Cru te klasseren. Die verdienen dat zeker maar hopelijk zal dat geen invloed op de prijzen hebben. We koesteren een persoonlijk voorliefde voor de beste terroirs van het dorpje Vergisson omdat die een unieke, indringende minerale expressie geven. De meeste liggen op de prachtige kalkrots “La Roche de Vergisson” die het mooie landschap van dit lieflijke dorpje domineert. Op de zuidelijke hellingen liggen wijngaarden zoals ‘Les Crays’ die een unieke krijtige expressie van Pouilly Fuissé oplevert. En op de zogenaamde ‘hauts coteaux’ van deze majestueuze rots liggen de zeer kalkrijke wijngaarden van de climat ‘Sur La Roche’.

Met de zoon Bastien Guerrin komt er een ommezwaai in de ontwikkeling van het familiale domein Guerrin & Fils. Voorheen verkochten ze de druiven van hun prachtige terroirs in Vergisson aan verschillende négociants. Nu is de ambitie om zoveel mogelijk zelf op fles te brengen. Meer aandacht en werk in de wijngaard en minder opbrengsten. Een nieuwe kelder en een wijnmaakstijl gericht op topkwaliteit. Als je dan al prachtige terroirs in huis hebt gaat de vooruitgang snel. In 2013 en 2014 komt de kwaliteit op kruissnelheid. Twaalf maand veroudering op eiken vaten (15% nieuwe eik) maar van dat hout proef je absoluut niets. Zelfs de Chardonnay proef je niet. Wat je proeft is het krijtige van ‘Les Crays’.

Download PDF

Wijngaard

Assemblage van twee percelen :  La Roche de Vergisson (380 meter hoogte, noordelijke expositie, zeer kalkrijk) en Bille Foland (klei-kalk met meer klei).  Gemiddeld 30 jaar oude wijnstokken.

Kelder

manuele pluk, zachte persing met pneumatisch pers, statische voorklaring, gisting en veroudering op inox kuipen.

Gastronomie

gestoomde vis, koude zeevruchten, vispannetje

Schrijf u in op onze nieuwsbrief