Cayrol
Soort | Rood |
---|---|
Druivenras | 100% Carignan |
Bewaarperiode | Nu-2027 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
Carignan, het lelijke eendje onder de zuiderse druivensoorten, kan mits oude wijnstokken en kleine opbrengsten uitgroeien tot een mooie zwaan. Alhoewel, zwaan is misschien net iets te sierlijk voor een druif die zelfs in zijn betere expressies toch vaak een rustiek kantje behoudt. De druif transcendeert zijn bescheiden afkomst enkel op een handjevol uitzonderlijke leisteenterroirs in de Languedoc-Roussillon en ook de Spaanse Priorat regio.
In de Cayrol vinden we alle voorwaarden verenigd voor een mooie Carignan: oude wijnstokken (meer dan 60 jaar oud), kleine opbrengsten (20 hl/ha), arme leisteenbodems in de buurt van het dorpje Maury. De wijnen worden manueel geplukt in ondiepe bakjes en in de kelder nog eens gesorteerd. Na een week ´macération à froid` volgt een klassieke wekingsperiode aan 25°C gedurende één maand. De opvoeding gebeurt op inox kuipen (90%) en gebruikte Franse barriques (10%).
Domein: Lafage
Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.
Wijngaard
Wijngaarden nabij Maury, leisteenbodem, 60 jaar oude wijnstokken, 20 hl/ha
Kelder
manuele pluk (in ondiepe bakjes), volledig ontsteeld, 1 week `macération à froid`voor de kleur en aroma's, 1 maand macération aan 25°C met regelmatige overpompingen, 10 maand veroudering op inox (90%) en gebruikte vaten (10%)
Gastronomie
rood vlees met saus, lamsvlees, kalfsvlees