Belle Lurette Faugères
2020

Belle Lurette Faugères

Domaine de Cébène
Languedoc Frankrijk
€ 22,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 80% Carignan, 10% Mourvèdre, 10% Grenache
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

Schitterende Carignan van heel oude wijnstokken op schiste terroirs in Faugères.  Brigitte Chevalier weet aan de Carignan een ongekende finesse en zachtheid mee te geven.  Verrassend, eigenzinnig en betoverend.

Domein: Domaine de Cébène

Leisteen ( schiste, schiefer,…) is een prachtig bodemtype dat altijd tot de verbeelding spreekt.  We denken dan waarschijnlijk aan vele wijnbouwgebieden in Duitsland, aan de Douro vallei in Portugal en de kleine maar vermaarde Priorat regio in Spanje.  In Frankrijk vind je op vele plaatsen wat leisteen (Elzas, Loire, noordelijke Rhône met Côte Rôtie, …) maar de grootste concentratie zit ongetwijfeld in de Languedoc-Roussillon.  In de Roussillon zijn dat vooral de zones rond Banyuls/Collioure en rond Maury.   In de Languedoc is er een deel van Saint Chinian (Berlou en ook Roquebrun) gekend voor zijn leisteenbodems en het andere deel heeft meer klei/kalk bodems. De enige Languedoc AOC die quasi uitsluitend van ‘schistes’ komt is Faugères. De meest spectaculaire wijngaarden van Faugères zijn de zogenaamde ‘hautes terrasses’ :   wijngaarden op 300 meter hoogte waarvan de terrassen kleine balkonnetjes (‘bancèls’) vormen waarop een paar rijen wijnstokken in een bed van ‘schistes’ staan.  Brigitte Chevalier heeft hier Syrah,  Grenache en Carignan wijngaarden kunnen kopen met een noordelijke expositie en Mourvèdre met een zuidelijke expositie.  De koelere noordelijke expositie was een godsgeschenk voor haar want zoals ze graag herhaalt : “je veux faire des vins du Nord dans le Sud de la France”. De wijngaarden worden door haar biologisch behandeld en de opbrengsten liggen rond de 20 hl/ha.

Haar motto in de kelder is ‘tout en douceur’.   In een kleine kelder met kleine inox kuipen en wat vaten gebeurt bijna alles handmatig.  De ‘pigeage’ gebeurt met de hand (een inox stamper) en zelfs de persing gebeurt met een oude, niet gemechaniseerde, houten pers uit de jaren 1900. Het doet ons terugdenken aan een bezoek aan de Rockford Winery in de Barossa Valley (Australië) die al het oude materiaal van zijn buren verzamelde en er een soort ‘werkend museum’ van maakte die aantoont dat om uitstekende (rode) wijn te maken je geen ‘high tech’ materiaal nodig hebt.

Onze favoriet is Belle Lurette die overwegend van een Carignan wijngaard komt die werd aangeplant ‘il y a belle lurette’ (héél lang geleden).  Moet het nog herhaald worden dat de combinatie van oude wijnstokken (80 jaar), kleine opbrengsten (25 hl/ha) en ‘schistes’ als een toverspreuk werkt die het ‘lelijke eendje’ (zoals Carignan wel eens wordt omschreven) omtovert tot een verblindend mooie zwaan. Brigitte Chevalier maakt wijn met haar handen maar bovenal met haar hart. Dat voel je. Dat proef je.

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur,  prachtige terrassen met schiste bodem, noordelijke expositie, 300 meter hoogte, 80 jaar oude wijnstokken en opbrengsten van 25 hl/ha

Kelder

Volledig ontsteeld, geen toevoeging van sulfiet, vinificatie in kleine inox kuipen met dagelijkse manuele pigeage (met inox stamper), superzachte extractie, twee weken macération, veroudering op inox kuipen, indien nodig een snuifje sulfiet bij de botteling.

Gastronomie

Pluimwild, lamsvlees, gevogelte met saus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief