Hommage à Gisele Bonhomme 2017 Viré Clessé, André Bonhomme
Meursault stond vroeger garant voor een weelderige witte wijn met botertoetsen en nootjes. Weelde en luxe voor bij vis, schaaldieren en zelfs gevogelte met rijke sausen. Soms wat teveel van het goede. En toen raakten de sausen uit de mode, de gerechten slanker (cuisine minceur) en het leek wel of de wijnen moesten volgen. De nieuwe modewoorden in witte Bourgogne zijn ‘ mineralité, salinité, tension’. En er zijn ook werkelijk briljante wijnen te vinden in deze slankere, uitgepuurde stijl. Maar zoals altijd kan de slinger ook teveel doorslaan. Wie een ‘vin de pierre’ of een ‘jus de caillou’ wil proeven kan misschien beter zijn gading vinden in mooie Riesling of Chenin. In tijden van opwarming wordt het steeds moeilijker om de Chardonnay druif in de Bourgogne in een spannend korset te krijgen. Zelfs in het koelste stuk, de Chablis streek, blijkt dat in warme jaren zoals 2018/2019/2010 een steeds grotere uitdaging. Wie natuurlijke zuren wil om in een frisse, strakke stijl te blijven moet dus steeds vroeger gaan plukken. Eind augustus in plaats van september. In 2020 begonnen de ‘vroege plukkers’ zoals bvb Arnaud Ente in Meursault al te plukken op 20 augustus ! Gelukkig moet je je voor witte wijnen geen zorgen maken over (fenologisch) rijpe tannines maar de fundamentelere vraag is of men uiteindelijk geen onrijpe druiven plukt. Het klopt dat er speling is tussen ‘net rijp’ en ‘vol rijp’ maar het is toch in de laatste fase van rijping dat de volle smaakrijkdom van een vrucht ontstaat. En gaan die vroeggeplukte wijnen harmonieus verouderen ? De vergelijking gaat niet helemaal op maar als je een perzik onrijp plukt en dan verder laat rijpen krijg je nooit dezelfde sensatie als een rijpe perzik die je in het zuiden van de boom plukt en waar het zoete sap van je kin druipt als je er in bijt.
Bij André Bonhomme in Viré-Clessé zijn ze nooit op ‘Bourgogne light’ overgeschakeld. De druiven worden perfect rijp geplukt aan 13.50 % vol. Maar ook niet overrijp want Viré-Clessé is één van de zeldzame plekken in de Bourgogne waar je botrytis krijgt. En eventueel wat restsuikers : Demi-Sec (4-8 g/l restsuikers) en Levrouté (8-18 g/l restsuikers). Bij Bonhomme is het vol en rijk maar wel droog. Zeer rijpe, vette Chardonnay is natuurlijk geen doel op zich, dat kun je overal ter wereld vinden. Meer dan vetheid is het densiteit en diepte dat we zoeken. En dat is de unieke sterkte van Bonhomme met zijn heel oude wijnstokken geplant op de beste hellingen van Viré-Clessé. Dat proef je al in de Cuvée Spéciale (45-75 jaar oude wijnstokken, 14.90 €) en nog meer in de prachtige Vieilles Vignes (70-95 jaar, 19.90 €). En dan heb je nog de diverse parcellaire cuvées van absolute topterroirs. En daarboven, als kers op de taart, een selectie van de allerbeste stukjes : Hommage à Giselle Bonhomme. De enorme concentratie van 90-100 oude wijnstokken krijgt hier een infusie van mineraliteit door de kalkrijke terroir. En een traditionele opvoeding van niet minder dan 2 jaar op eiken vaten (1/3 nieuw) wat deze wijn moeiteloos aankan. Dit is traditionele witte Bourgogne zoals je die nog zelden proeft. Geen teer kasplantje dat snel zal verwelken maar een complexe wijn die je met vertrouwen mag laten rijpen op fles. In deze koele tijden met steeds minder knuffelcontacten en tactiele sensaties snakken we naar een wijn zoals deze Hommage die je laat wentelen in weldoende weelde.