14 oktober 2020

La Rétro 2019 Vin de France, Lafage

Waar Jean-Marc en Eliane Lafage de energie halen om continu nieuwe projecten te starten en nieuwe cuvées te ontwikkelen is een mysterie. Talent en creativiteit in overvloed ! Binnen dat ruime assortiment kiezen we de vaste waarden en de meest geslaagde experimenten. Nieuw is La Rétro, nieuw bij ons is La Grande Cuvée Blanc en in een nieuw jasje (20 jarig jubileum) zit de klassieker Cuvée Léa. Léa is de dochter van Jean-Marc en Eliane. Ondertussen 20 jaar en dus kreeg de Cuvée Léa een nieuw etiket met een subtiele verwijzing naar het vurige rode haar van deze energieke jongedame die duidelijk in de voetsporen zal treden van haar ouders. Lafage zit op vele plekken in de Roussillon maar de ziel of het hart van de familie ligt toch in de eigen wijngaarden op 400 meter hoogte in de Côtes du Roussillon Les Aspres. Prachtige hellingen met de imposante Mont Canigou op de achtergrond, weinig vruchtbare bodems (18 hl/ha, marmer/leisteen) en oude wijnstokken (65 jaar) zorgen voor een grote intensiteit. Maar wat in deze jubileum editie van de Cuvée Léa opvalt is vooral de elegantie en de frisheid. Ongetwijfeld doet de 30% Carignan (Vieilles Vignes) hier wonderen naast de sowieso schitterende Grenache (50%) en de Syrah (20%) die op de achtergrond blijft. Het hout onderstreept het prachtige fruit maar blijft uiterst discreet. Evenwicht en sereniteit drijven boven. Niks experimenteels hier, wel een terroir die Lafage binnenste buiten kent, begrijpt en beheerst. Hier komt de rusteloze geest van het koppel tot rust en dat voel je.

Van dezelfde terroir komt ook een relatief recente topcuvée in wit : La Grande Cuvée Blanc. Afkomstig van een hooggelegen wijngaard waar Grenache Gris (70%), Grenache Blanc (20%) en Macabeu (10%) samen staan en ook samen geplukt worden. De 80 jaar oude wijnstokken geven slechts 20 hl/ha. De ‘marbro-schisteux’ terroir zorgt voor een verfijnde mineraliteit. De hoogte (400 meter) brengt frisheid die in de iets koelere jaargang 2017 geaccentueerd wordt. De opvoeding op recente (1 en 2 jaar oude) 600 liter vaten met wekelijkse bâtonnage geeft extra rijkheid. Het plukmoment (o zo belangrijk tegenwoordig) werd perfect gekozen voor een ideale mix van rijpheid (met een bescheiden 13 % vol) en levendige frisheid. Bijzonder geslaagd in 2017 !

Voor de nieuwe wijn La Rétro geven we u eerst de achtergrondinformatie van Lafage : “ A l'époque de mon père, nous récoltions toujours, début octobre, des raisins en bas de coteaux qui avaient mûri moins vite que les autres parcelles. Ces vignes, souvent plus vigoureuses et de différents cépages, ne pouvaient pas être utilisées pour élaborer des vins doux,alors très en vogue dans le Roussillon; elles servaient à faire le vin de la maison. Plus faible en alcool, avec une couleur plus claire mais beaucoup de fruit, ce vin régalait les repas de famille au quotidien. C'est cette tradition que nous avons voulu recréer et vous faire partager avec La Rétro. “.   Maar hoe doe je dat technisch om in de hete Roussillon rijpe druiven te plukken aan 12.5 % vol ?   De sleutel ligt in de onschuldig klinkende woordjes ‘vignes plus vigoureuses’.   Hoe komt het dat men inderdaad vroeger vederlichte rode tafelwijnen kon maken met slechts 10-11 % vol. in het zuiden ? It’s the yields, stupid ! Hoge opbrengsten; meer en grotere, opgezwollen druiven. Om het plastisch te formuleren (excusez le mot) : ‘faire pisser la vigne’. Daarvoor heb je wel vruchtbaardere bodems nodig die dit toelaten : ‘en bas de coteaux’ of lees gerust ‘dans la plaine’. Want het probleem dat Lafage heeft in de eigen wijngaarden in Les Aspres of de Maury regio zijn de heel lage opbrengsten na jaren droogte (voor wijnen die tussen de 10-20 € liggen uiteindelijk). 

Een van de redenen dat de Grand Cru Classés van Bordeaux vroeger 12.5 % hadden en nu eerder 13.5-14% vol. is niet alleen de opwarming van het klimaat maar ook de hogere opbrengsten van toen. Zelfs de grootste namen draaiden vlotjes meer dan 50 hl/ha en er werd veel minder (of nog niet) gedeklasseerd in tweede wijnen. De wijnen waren in vele opzichten ‘lichter’ toen.   De kwaliteit en concentratie is groter geworden maar sommige wijnbouwers beginnen zich af te vragen of de slinger niet te ver is doorgeslagen. Zo gaf een goede wijnboer uit Galicië (Spanje) ons met een provocatief plezier toe dat de smakelijkheid en de elegantie van zijn wijnen komt van zijn politiek om de wijngaarden zoveel mogelijk te pushen qua opbrengsten (weliswaar op terroirs die van nature weinig opbrengsten geven). Een verfrissend eerlijk antwoord !

Bij Lafage hebben ze feilloos aangevoeld dat er terug plaats is op de markt voor een lekkere, sappige, toegankelijke, lichtere rode wijn (zonder dun of schraal te zijn). En La Rétro speelt perfect in op het gevoel dat alles vroeger zoveel simpeler en beter was.   En geef toe, zelfs de grootste vooruitgangsoptimist kan nu even niet meer ontkennen dat het vroeger (voor dat vermaledijde virus) beter was. Nostalgie en melancholie laten zich genieten als de beste wijnen maar na vele glazen proef je de wrange en bittere nasmaak. Laat ons toch maar hoop en vertrouwen bottelen en zachtjes laten rijpen zodat kinderen en kleinkinderen kunnen blijven geloven dat dingen beter worden met de tijd.

Degustatiekalender december 2024

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief