9 maart 2020

Ze Rozé 2019 Languedoc, Domaine du Pas de l'Escalette

Aan welke voorwaarden moet een goede rosé voldoen ? Over kleur kun je weinig zeggen. Die kan variëren van een licht gekleurde witte tot bijna lichtrode wijn. Kleur is ook sterk onderhevig aan modes. De donkergekleurde stijlen zoals Bordeaux Clairet en Tavel Rosé zijn nog weinig in trek. De lichtgekleurde stijlen (zoals we ons een Provence rosé meestal voorstellen) zijn uiterst populair.

Over aroma’s kun je ook lang discuteren. Wat je vaak kan terugvinden in eerder ‘technische’ rosé wijnen zijn zogenaamde ‘arômes amyliques’ (rode snoepjes, banaan,…) die door een gisting aan koude temperaturen en met geselecteerde gisten in de verf kunnen worden gezet.   Een vleugje van die geuren kan een eerder neutrale rosé wat opfleuren maar als snel gaan de extraverte aroma’s vervelen (net als een goedkoop parfum). Fijne, bloemige aroma’s sieren een rosé. Of is het ons brein dat ons parten speelt als we in roze wijnen rozengeuren herkennen ?

De smaakintensiteit die we wensen in een rosé is ook eerder subjectief. Het lijkt logisch dat witte wijn drinkers een rosé verkiezen die zo dicht mogelijk bij witte wijn staat en dat de rode wijn drinkers een pseudo rode wijn verwachten. Kracht en concentratie zijn echter woorden die we zelden in de mond nemen als het over rosé gaat. Elegantie en frisheid wel. Drinkbaarheid ook : een wat eigenaardige term waarmee we bedoelen dat de smaak vol genoeg is om onze aandacht te trekken maar niet te overweldigend waardoor we snel verzadigd worden.   Een rosé is het type wijn waarrond je praat, niet waarover je praat. De eerste slok moet uitnodigend zijn : mm lekker ! en dan geniet je verder van het mooie weer, smakelijk eten, gezellig samenzijn . Een vertrouwde vriend die niet alle aandacht opeist.

Dat allemaal vonden we perfect terug in de Ze Rozé van Pas de l’Escalette. Heel eenvoudig gemaakt zoals een witte wijn : de rode druiven (50% Grenache, 40% Cinsault, 10% Carignan) worden onmiddellijk geperst en er komt een klein beetje kleur mee van de schilletjes. Dan gisting met de natuurlijke gisten op inox en na enkele maanden is de wijn klaar om te bottelen. Het geheim zit hem in de wijngaard : schitterende kalkterroirs op 350 meter hoogte in het ongerepte landschap van de Terrasses du Larzac. Biodynamische cultuur. Geplukt aan 12.5 % vol. om een maximale frisheid en drinkbaarheid te behouden. Bloemen in de neus, heel subtiel fruit, een tikkeltje zilte mineraliteit van de kalk. Even strelend en weldadig als een zachte zomerbries.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief