16 december 2019

Riesling Monopol 2018, Maximin Grünhaus

Maximin Grünhaus heeft enkele Grosse Lage (Grand Cru ) wijngaarden. Een luxeprobleem zou je denken en dat is ook zo.  Zoals de meeste wijnbouwers in Duitsland willen ze ook een instapwijn, een Gutswein, aanbieden.   Die Gutswein fungeert als een visitekaartje :  als die goed is dan mag je met een gerust hart de hele collectie van het domein verkennen.  Bij Maximin Grünhaus noemt die Riesling Monopol  :  ze zijn dan ook alleenbezitters van de topwijngaarden Abtsberg, Herrenberg, Bruderberg.  Bruderberg is een heel klein stukje (1 hectare) dus de Monopol bestaat vooral uit Abtsberg en Herrenberg.   Voor de Monopol gebruikt men vooral de wat jongere wijnstokken, de oude wijnstokken gaan in de Riesling Alte Reben.  Abtsberg is simpelweg één van de beste terroirs in Duitsland voor Riesling met zijn steile helling en blauwe Devonschiefer (leisteen).  De bodem van de Herrenberg is ook leisteen maar iets roder gekleurd.  Dat een eenvoudige Gutswein enkel gemaakt wordt met fruit van deze twee top Grand Crus kun je bijna niet bevatten.

Vroeger spraken we van de Mosel-Saar-Ruwer regio maar later werd dat vereenvoudigd tot Mosel. Het verschil tussen de Moezel en zijn bijrivieren Saar en Ruwer blijft echter bestaan.  In de Ruwer en Saar valleien is het wat koeler en dat zorgt voor nog frissere zuren en nog lichtvoetigere wijnen.  Zeker met de opwarming en de steeds warmere jaren ziet de toekomst er rooskleurig uit voor deze twee gebieden.  Het warme jaar 2018 was alvast een test voor wat misschien het ‘nieuwe normaal’ zal worden in de komende decennia.  Dat was niet bij iedereen een onverdeeld succes en dus moet je in 2018 toch een beetje voorzichtig zijn.  Op sommige plaatsen was 2018 wel zéér mooi en dat is zeker zo bij Maximin Grünhaus.  Een beetje extra rijpheid kan geen kwaad bij hen.  En omdat de zuren ietsje lager liggen kan men ook wat droger gaan.  In een koeler jaar en met de klassieke hoge zuren kiest men er meestal voor om de restsuikers iets hoger te laten dan de Trocken grens ( 9 g/l restsuikers).  Het ideale evenwicht van een ‘droog smakende’  Ruwer (of Saar) ligt al snel rond de 12-15 g/l .  In 2018 is zowel de Monopol als de Alte Reben officieel TROCKEN  (rond de 8 gram).  Daarmee gaat niets verloren van de unieke lichtvoetigheid en smakelijkheid maar voor het eerst komt een bijna zilte mineraliteit naar boven die nog een extra dimensie geeft. 

Je zou kunnen stellen dat de Monopol een soort derde wijn is naar Bordeaux model met de Abtsberg GG (Grosses Gewächs) en Herrenberg GG als eerste droge wijn, de Alte Reben als tweede wijn en de Monopol als derde wijn.   Maar dat is geen juist vergelijk.  In Bordeaux is het kasteel geklasseerd (als merknaam bijna) maar niet de onderliggende wijngaarden. Vandaar dat de grote kastelen er zo op gebrand zijn om minder gereputeerde buren binnen dezelfde AOP op te kopen.  Alles wat bvb Ch. Latour opkoopt in Pauillac kan onmiddellijk genieten van de gouden reputatie en de naam van Latour.  Waarschijnlijk niet voor Ch.Latour of Les Forts de Latour (tweede wijn) maar wel voor de derde wijn.  Bij Maximin Grünhaus komt de Monopol wel degelijk van dezelfde schitterende terroir als de Abtsberg GG of de Herrenberg GG.  Alleen van jongere wijnstokken, hogere opbrengsten en op inox in plaats van op de klassieke houten 1000 liter vaten.  Alsof je de jonge wijnstokken van een Grand Cru in Bourgogne zou verkopen aan 13.50 € !   Er bestaat een notoir voorbeeld van een witte Bourgogne Grand Cru die tot Bourgogne Blanc werd gedeklasseerd omdat de wijngaard moest heraangeplant worden en dus enkel van jonge wijnstokken kwam.  Het betreft de ultrazeldzame Musigny Blanc van Comte de Vogüé.  Vanaf 1994 werd die Bourgogne Blanc maar dan wel een Bourgogne Blanc aan een paar honderd euro.  Pas in 2015 kwam de naam MUSIGNY BLANC terug op het etiket en schoot de prijs naar ongeveer 1000 euro per fles.  Wie een Grand Cru, en een Monopol(e) op de koop toe, voor een spotprijs wil moet in de koele Ruwer vallei zijn bij de familie von Schubert van Maximin Grünhaus.

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief