13 november 2019

No Wine's Land 2017 Côtes du Rhône, Matthieu Barret

De mode van wereldwijnen is al een tijdje over en je ziet een terugkeer op veel wijnkaarten van de Franse klassiekers. In onze beginjaren, als jonge en enthousiaste wijninvoerders die een hele ruime wijnwereld zagen openbloeien, leek ons die focus op enkele klassieke Franse streken beperkend en weinig avontuurlijk. Maar met de jaren groeide onze liefde voor die tijdloze klassiekers. Chardonnay en Pinot Noir uit Bourgogne, Sauvignon en Chenin uit de Loire, Syrah uit de noordelijke Rhône, …   Maar evenzeer Riesling uit de klassieke streken van Duitsland, Sangiovese uit Toscane , Nebbiolo uit Piemonte en Tempranillo uit Rioja,… Het gaat dus niet om een blinde liefde voor het land Frankrijk maar voor elke plaats waar een druif (of een blend) al héél lang een ideale plek heeft gevonden en geschiedenis heeft gemaakt.   En dan gaat het niet alleen om de terroir in de enge zin van het woord (bodem) maar de savoir-faire in de wijngaard en kelder die een streek en zijn mensen heeft opgebouwd over decennia of zelfs eeuwen. Om de erudiete Californische wijnbouwer Sean Thackrey te citeren : “ I believe that the quality of French wine is due to a French genius for viticulture and winemaking, just as I believe the quality of French cuisine is due to a French genius for gastronomy, not to the subsoil of their lettuce patches. Wijnen met een sterke lokale identiteit dus. Men noemt ze in Frankrijk dan ook steeds meer ‘des vins identitaires’ maar bij ons heeft de term identitair een politieke naklank (en laat ons de politiek ver buiten de wijnwereld houden).

Allemaal goed en wel maar zijn die topstreken niet veel te duur en kunnen we elders niet dezelfde kwaliteit vinden voor een betere prijs ? Daar valt iets voor te zeggen. Je betaalt snel te veel voor een middelmatige wijn met een gekende naam. Druiven zoals Chenin, Pinot Noir en Nebbiolo verdragen bovendien geen middelmaat : ofwel is het zeer goed of zeer slecht. Maar als je heel aandachtig zoekt kun je in de klassieke streken nog altijd betaalbare parels vinden. Enkele voorbeelden :   lekkere witte Bourgogne vanaf 11.90 € (Mâcon-Vergisson Les Rochers 18, Guerrin), fijne en sappige rode Bourgogne onder de 20 € (zoals de Côte de Nuits Villages 17 van de broers Chopin aan 19.90 €) , loepzuivere Chenin uit de Loire van 13.90 € (Chenin 17 Rocher des Violettes : een gedeklasseerde Montlouis van jonge wijnstokken), gedeklasseerde Barolo/Barbaresco aan 19.90 € (Perbacco 17, Vietti) en een nieuwe, schitterend pure Syrah uit de noordelijke Rhône : No Wine’s Land 17 aan 19.90 €.

No Wine’s Land is een pure Syrah afkomstig uit het No-Man’s-Land tussen Cornas en Saint Joseph. De wijn valt onder de AOP Côtes du Rhône. Uniek is de klei-kalk bodem te midden van de graniet terroirs die zo typisch zijn voor dit stuk van de noordelijke Rhône. Wat een diepte ! Maar tegelijk ook : wat een finesse en fraîcheur !   We zitten nochtans al in het zuidelijk deel van de noordelijke Rhône met rijpe, krachtige wijnen zoals Cornas en Hermitage. Zelfs de Saint Joseph uit dit deel, de zogenaamde ‘Sint Joseph historique’, komt intens en geconcentreerd over.

Matthieu Barret (Domaine du Coulet) zoekt evenwel naar elegantie en frisheid. Dat begint in de wijngaard met biodynamische wijnbouw, kleine rendementen en een ‘juiste’ rijpheid (krokant fruit). In de kelder gebeurt alles zo zacht mogelijk en zonder toevoegingen (géén sulfiet tijdens de vinificatie of opvoeding, enkel een snuifje bij de botteling ter bescherming). Géén splintertje hout ook : alles op betonnen kuipen om fruit en frisheid te bewaren. Van de diverse Cornas cuvées kozen we Brise Cailloux die het allerbest de huisfilosofie belichaamt : grote concentratie en diepte maar met tegelijk een bijna dansende frisheid en verfijning. Een openbaring !   Matthieu Barret die wat weg heeft van een grote knuffelbeer gebruikt zijn bijnaam ‘Le Petit Ours’ voor een projectje met een bevriende bio-boer in Visan. Pure Syrah op argilo-calcaire bodems in Visan, met weinig sulfiet en op betonnen kuipen.   Een bijzonder verleidelijke, sappige en terug ook frisse stijl uit de zuidelijke Rhône.   Maar Matthieu Barret noemt deze Syrah uit het gebied ten noorden van de zuidelijke Rhône ‘la Syrah du milieu’. Dit om het onderscheid te maken tussen ‘Syrah du Nord’ uit de noordelijke Rhône (12.5-13 % vol) en de ‘Syrah du Sud’ (14-15% vol) zoals je die rond Châteauneuf-du-Pape kan vinden (weliswaar zelden puur). Volgens Matthieu kun je in het midden (Visan, Vinsobres, stukken van de Ardèche,…) ook wat rijpere maar nog héél interessante Syrah maken (13.5% vol).

Prijs/kwaliteit gaat er niets boven de No Wine’s Land. De concentratie van een mooie Cornas ( 18 hl/ha !) , de indringende aromatische complexiteit van grote Syrah uit de noordelijke Rhône (zwarte olijven, gerookt spek, grafiet, peper,…) gekoppeld aan de unieke elegantie van een kalk terroir. Dit heeft alle allures van een top Syrah waar je in Australië, Californië of Zuid-Afrika minstens het dubbele zou voor betalen. Maar nergens anders dan in dit stukje niemandsland tussen Cornas en Saint Joseph zal je ook maar iets gelijkaardigs vinden. Volstrekt uniek en oninwisselbaar.

Wijn in de kijker:

Schrijf u in op onze nieuwsbrief