15 oktober 2019

La Gioia 2015 Rosso Toscana, Riecine

Wat is de grootste klassieke muziek ter wereld : die voor één instrument (piano solo, viool solo,…) of die voor meerdere instrumenten (ensemble,orkest,…) ?   Een onmogelijke en waarschijnlijk ook onzinnige discussie.  Alle twee natuurlijk.  Zo ook de vraag of de beste wijnen ter wereld met één (monocépage) of meerdere druiven (assemblage) worden gemaakt.  Nu is het wel zo dat een aantal van de allerbeste druiven inderdaad meestal puur worden gebracht (Riesling, Chardonnay,  Pinot Noir, Nebbiolo,…)   Een paar andere topdruiven kunnen het zowel uitstekend alleen doen als in een blend  (Sauvignon, Syrah, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Tempranillo,… ). Je zou misschien verwachten dat het gebruik van meerdere druiven, net als meerdere instrumenten, sowieso een rijkere klankkleur oplevert.   Maar er schuilt ook een magische complexiteit in de eindeloze subtiele variaties die je met één instrument (druif) kan oproepen als de partituur (terroir) groots is.  Minder middelen, minder afleiding maar recht naar de essentie.  

De minutieuze verschillen tussen Chardonnay of Pinot Noir wijnen van diverse ‘climats’ in de Bourgogne, tussen Rieslings van verschillende ‘Lagen’ in Duitsland,  tussen Nebbiolo van allerlei MGA’s ( Menzione Geografiche Aggiunitive zoals de cru’s daar nu genoemd worden) in Barolo : het is een festijn voor de ‘wine geeks’ onder ons.  Niets leukers dan met een glas in de hand de gedetailleerde kaarten van deze topstreken te bestuderen ! In een aantal wijngebieden herontdekt men de oude kaarten (Champagne bvb) maar op andere plaatsen moet het precieze werk van de afbakening en omschrijving (laat staan de hiërarchisering ) van individuele cru’s nog starten. Denk maar aan Rioja.  Of ook de Chianti regio.  In beide streken heeft men eerder gekozen voor een hiërarchie die gestoeld is op keuzes in de kelder  (bvb Rioja Reserva of Gran Reserva, Chianti Riserva of nu ook Chianti Gran Selezione).  

Bij Riecine brengen ze naast de Chianti Classico en Riserva hun twee topwijnen uit als IGT Rosso Toscana. Dat lijkt hen eenvoudiger dan vier soorten Chianti (met bovendien vier keer 100% Sangiovese) aan te bieden. En wat een boeiende verschillen tussen die vier wijnen van dezelfde druif uit hetzelfde dorp en van dezelfde wijnmaker.  Vooral tussen de twee toppers , La Gioia en Riecine di Riecine, kan het contrast niet groter zijn in opvoeding.   La Gioia, een selectie van verschillende mooie stukken in het dorpje Gaiole, gaat voor 30 maand op recente 500 liter vaten (1/3 nieuw, 1/3 één jaar oude, 1/3 twee jaar oude).   De Riecine di Riecine, een selectie van de oudste wijnstokken, gaat voor 36 maand op eivormige betonnen kuipen (Nomblot).   En toch proef je het Riecine DNA van finesse en frisheid (450-500 meter hoge wijngaarden) overduidelijk in BEIDE wijnen.  In de Riecine di Riecine komt daar dan een beklijvende mineraliteit en onwaarschijnlijke lichtvoetigheid bij .  En in de La Gioia zit er rond de elegantie en fraîcheur  een warm deken van zalig rijp fruit en de fijnste (bijna onmerkbare) vanille.  “Entre les deux mon coeur balance”  Maar waarom ook kiezen ? Allebei !

Schrijf u in op onze nieuwsbrief