13 mei 2019

Volnay 2017, Thierry Glantenay

De grootste rode Bourgognes komen uit de Côte de Nuits, de grootste witte Bourgognes uit de Côte de Beaune. Dat is een cliché van jewelste maar er zit natuurlijk véél waarheid in.  In de Côte de Nuits vind je niet veel witte wijn dus dat is gemakkelijk.  De Côte de Beaune dankt zijn reputatie aan enkele van de grootste witte wijnen van de planeet :  alles wat eindigt met Montrachet (de Grand Crus, Premier Crus en Villages van Puligny en Chassagne), het slaperige dorpje Meursault en ‘the king on the hill’ :  Corton-Charlemagne.  Maar in de schaduw van deze witte reuzen kun je ook prachtige rode wijnen vinden.  De enige Grand Cru’s in de Côte de Beaune liggen op de Corton heuvel maar een aantal Premier Crus uit Volnay en Pommard komen af en toe dicht bij Grand Cru niveau.  Pommard in een krachtige, soms licht rustieke stijl en Volnay in een elegante stijl.

Vosne-Romanée wordt wel eens ‘la perle de la Côte de Nuits’ genoemd met zijn unieke concentratie aan grote terroirs. Onlangs lazen we de ook de titel ‘Volnay :  la perle de la Côte de Beaune’ en daar valt zeker iets voor te zeggen.  Men omschrijft Volnay soms als de ‘Chambolle van de Côte de Beaune’ omdat net als in Chambolle-Musigny de wijnen vooral gekenmerkt worden door hun elegantie.  De waarheid is, zowel in Chambolle-Musigny als Volnay, iets genuanceerder.  Premier Crus uit Volnay als ‘Clos des Chênes’ en ‘Santenots’ geven best heel krachtige wijnen die zich niet altijd zo fijn en dartel presenteren in hun jeugd maar wel prachtig traag rijpen en langzaam openbloeien.   Ze hellen niet over naar het massieve of rustieke (wat in Pommard wel eens gebeurt) en de rode draad van finesse blijft onderhuids aanwezig.

Volnay is gezegend met enkele uitstekende klassieke namen en ook een reeks nieuwe sterren en ontluikende talenten.   Eén van de meest discrete wijnbouwers onder de opkomende garde is Thierry Glantenay.  Een uiterst minzaam en bescheiden man die zich uitleeft in de wijngaarden (deze ingenieur van opleiding zit zelf op de tractor) en in de kelder maar die van zelfpromotie geen kaas gegeten heeft.  Gelukkig drijft kwaliteit boven en de journalisten die de wijnen van Thierry proeven (zoals William Kelley van The Wine Advocate, Neil Martin van Vinous, Julia Harding van Jancis Robinson en Tim Atkin) schrijven er lovend over.  Ze zijn zelf verbaasd hoe een talent als Thierry Glantenay zo compleet onder de radar kan blijven.  Faam en reputatie is een raar en wispelturig beest dat je niet zo makkelijk kan sturen.  Maar misschien is het in de oververhitte Bourgogne markt voor de consument niet slecht dat er nog verborgen schatten te vinden zijn.

Een andere reden voor de relatieve onbekendheid van dit prima domein is misschien de stijl van de wijnen. Er zit niets traditioneels aan in de negatieve zin van stroeve tannines of een gebrek aan sappig fruit.  Maar wel traditioneel in de nobele zin van wijnen die door oude wijnstokken en kleine opbrengsten een natuurlijke concentratie en diepte bezitten die uitnodigt om de wijnen te laten rijpen op fles tot ze hun volle, glorieuze smaakrijkdom bereiken.  De tannines zijn van topkwaliteit,  het fruit is in dikke pakken aanwezig maar je voelt dat die grote densiteit tijd nodig heeft om zich van zijn ‘baby fat’ te ontdoen, langzaam zijn fijne spieren te ontplooien en dan het verscholen raffinement te tonen.  Lang geleden had je misschien wijnen die ondrinkbaar waren in de jeugd en dan, o mirakel, magnifiek werden na 20 of 30 jaar op fles.  Laten we echter eerlijk blijven : de meeste van die ondrinkbaar geboren wijnen bleven ondrinkbaar tot in de kist. Wat er wel gebeurt is dat sommige wijnen zo gebouwd worden dat ze niet alles onmiddellijk prijs geven maar zoveel  lagen in zich dragen dat door het patina van de tijd een versmolten schoonheid kan bereikt worden waar geen enkel jong fruit, hoe schitterend en verleidelijk ook, aan kan tippen.  Als wijnliefhebber is het de kunst om die dingen jong te genieten die snel verwelken en plaats in de kelder te laten voor de unieke wijnen die met de tijd mooier en mooier worden.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief