Côte de Nuits Villages Vieilles Vignes 2016, Domaine A. Chopin
In onze zoektocht naar uitstekende maar ondergewaardeerde (en dus betaalbare) terroirs in de Bourgogne lieten we ons oog vallen op de Côte de Nuits Villages wijnen. De Côte de Nuits streek is een opeenvolging van beroemde namen tussen Dijon en Beaune ( Gevrey Chambertin, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée,…). Naast Marsannay en Fixin is Côte de Nuits Villages potentieel DE aanrader prijs/kwaliteit. Potentieel want hoezeer in Bourgogne het concept terroir zijn ultieme expressie krijgt met ontelbare kleine perceeltjes , de zogenaamde ‘Climats’ (recent erkend als Unesco World Heritage), de stelregel onder Bourgogne liefhebbers blijft : let vooral op de naam van de wijnboer. Een slechte wijnboer slaagt er in om de nobelste terroir te verbrodden terwijl een topwijnboer van een bescheiden terroir toch een mooie wijn kan maken.
Côte de Nuits Villages wijngaarden kun je in het noordelijk deel van de Côte de Nuits vinden (dorpjes Fixin en Brochon) of helemaal in het zuiden (Prémeaux-Prissey, Comblanchien, Corgoloin). Alle Fixin wijnen mogen ook de naam Côte de Nuits Villages dragen maar in werkelijkheid gebeurt dat zelden. Het dorpje Brochon bestaat uit een stuk met Côte de Nuits Villages wijngaarden en dan een stuk met Gevrey-Chambertin wijngaarden. Om héél precies te zijn is er ook nog een stukje van de ‘lieu-dit’ Queue de Hareng die geklasseerd is als Fixin 1°Cru Clos de la Perrière. In het dorpje Prémeaux-Prissey vind je vooral Nuits-Saint-Georges maar ook twee Côte de Nuits Villages wijngaarden. De hoofdmoot vinden we in de naburige dorpje Comblanchien en Corgoloin.
De broers Arnaud en Alban Chopin (Domaine A. Chopin) bezitten wijngaarden in Comblanchien, Corgoloin, Prémeaux-Prissey en Nuits Saint Georges (en een stukje Chambolle-Musigny). De rode Côte de Nuits Villages wijnen komen overwegend uit Comblanchien. Dit dorpje is vermaard om zijn steengroeve waar de befaamde ‘Pierre de Comblanchien’ ontgonnen wordt : een mooie compacte kalksteen die in vele historische gebouwen verwerkt zit. Niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een bloedmooie terroir dus !
In een tijdperk van groei en expansie hoor je niet vaak dat jonge mensen kiezen om kleiner en fijner te werken. Het familiale domein van 14 hectaren werd al verminderd tot 10 hectaren en het streefdoel is om uiteindelijk slechts 8 hectaren over te houden. Dat is volgens de broers Chopin een ideale grootte om alles perfect zelf onder controle te houden. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zwoegen ze in de wijngaarden en de kelder. Piekfijn onderhouden wijngaarden zonder chemische sproeistoffen (maar géén tijd voor de bio-administratie), oudere wijnstokken , kleine rendementen (35-40 hl/ha), manuele pluk. Ze kiezen voor 100% ‘vendanges entières’ (volledige druiventrossen, niet ontsteeld) maar toch vind je niet het minste spoor van vegetale of bittere toetsen. Integendeel, de wijnen blinken uit door zeer diep, vol en sappig fruit en zachte tannines. Als het goed gedaan is kan je door te werken met volledige druiventrossen nog iets meer aromatische complexiteit (zeker na enkele jaren flesrijping), gelaagdheid en finesse bereiken. Maar het blijft wel koorddansen en niet iedereen slaagt er in om de mooie (en een tikkeltje modieuze) theorie ook in de praktijk te brengen. Die ontelbare extra uren in de wijngaard maken dan wel het verschil want het fruit moet perfect zuiver en rijp zijn ! Van witte over rode Côte de Nuits Villages tot en met Nuits Saint Georges Premier Cru ; alles krijgt een lange vatrijping (25% nieuwe eik) maar er is zoveel materie dat je nergens hout proeft.
We zijn bijzonder blij om al een echt lekkere en intense rode Bourgogne uit de Côte de Nuits onder de 20 euro te kunnen voorstellen. Maar om het volle potentieel van die wondermooie kalkbodem uit Comblanchien te ervaren kies je best voor de Vieilles Vignes (70-80 jaar oude wijnstokken) met een extra supplement aan diepte en complexiteit. Chopin : een naam om te onthouden, even meesterlijk in wijn als in muziek !