Syrah Léone 2008 Coteaux du Languedoc, Peyre Rose
Marlène Soria is een grote dame in de wijnwereld. Haar domein Peyre Rose groeide uit tot één van de absolute cultdomeinen in de Languedoc. Het begin was echter niet zo gemakkelijk. Op een uiterst afgelegen plek in het dorpje Saint Pargoire, zonder elektriciteit of stromend water, moest ze uit het niets een domein creëren, alleen gewapend met een grote vechtlust en een ijzeren wil. Stukjes garrigue (de typische wilde begroeiing van het zuiden met tijm, rozemarijn en cistus) werden beplant met Syrah, een klein beetje Grenache en Mourvèdre en wat witte druiven. De stenige klei-kalk bodem gaf zeer weinig opbrengsten maar wel met een uitzonderlijke concentratie en diepte. Marlène Soria had zonder véél technische bagage intuïtief aangevoeld dat dit een bijzondere plek was met een potentieel voor uitzonderlijke wijnen. Aha, typisch de befaamde vrouwelijke intuïtie hoor ik u al denken. Laten we evenwel snel de clichés en stereotypen opbergen. Zoals dat vrouwelijke wijnmakers vrouwelijke wijnen (lees : minder krachtig, eerder fijn en elegant) maken. Als je een fles Peyre Rose ziet denk je dan al snel : o kijk ,een roze etiket, o zelfs bloemetjes op het etiket. Dan proef je de wijn en BAM : een mokerslag in je gezicht. Een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen.
In principe gaat onze voorkeur uit naar Syrah uit de noordelijke Rhône. In het zuiden kan Syrah snel te rijp worden met gestoofde en gebrande smaken tot gevolg en een gemis aan frisheid. Grenache, Mourvèdre en Carignan doen het daar vaak beter. Maar zoals altijd kan een magische terroir onze zekerheden overhoop gooien. De wijnen van Marlène Soria lopen inderdaad over van zuiderse intensiteit en weelderige kruidigheid. Maar tegelijk brengen ze je in vervoering, ze overdonderen of bedwelmen je, ze confronteren je met hun monumentale kracht of betoveren door hun overweldigende generositeit.
Naast een uitzonderlijke terroir, biodynamische cultuur en piepkleine opbrengsten (20 hl/ha) is er nog een belangrijke factor in het unieke smaakprofiel : TIJD. De tijd die nodig is om de enorme dichte concentratie van de superrijke Syrah zachtjes te laten ontplooien, om de tannines wat te laten versmelten, het jeugdige temperament wat te verzwakken, de smaken te laten rijpen. Na twee tot drie jaar op neutrale kuipen en grote houten vaten gaat de wijn op fles. Dan een aantal jaar flesrijping zodat hij op ongeveer 10 jarige leeftijd op de markt komt. En dan nog loont het de moeite deze wijnen in uw kelder ook nog vijf of tien jaar te laten rusten.
Wat vooral treft is de natuurlijke frisheid en de vitale energie die deze wijn niettegenstaande zijn kracht en concentratie in zich draagt. Naarmate de wijn in karaf (aanbevolen !) of in het glas lucht hapt duiken nieuwe lagen smaken en aroma’s op die je aandacht blijven vasthouden. Deze intrigerende, beklijvende wijn is niet zomaar een indrukwekkende Syrah. Het is een unieke expressie van een unieke plek. Er was alleen een bijzondere vrouw nodig om dat sluimerende potentieel uit zijn lange winterslaap te halen.