11 maart 2018

Malterdinger 2015, Huber

Op het nieuwe etiket staat nergens nog Pinot Noir of Spätburgunder.  Wel de naam van het dorp Malterdingen.  Het is dan ook een Ortswein, het vergelijkbare niveau van een ‘Villages’ in de Bourgogne.  En op een Chambolle-Musigny staat er toch ook niet Pinot Noir ter verduidelijking ?  Nu ja, hoe beroemd het Weingut Huber in Duitsland ook is (één van de weinige domeinen die in alle Duitse wijngidsen de topbekroning krijgt), het zal nog wel een tijdje duren vooraleer Malterdingen in één adem genoemd wordt met beroemde dorpen in de Bourgogne streek.  Teveel publiciteit hoeft ook niet want de slinkende allocaties doet vermoeden dat ze succes genoeg hebben. 

Na het jammerlijke overlijden van papa Huber op te jonge leeftijd heeft zoon Julian versneld het domein moeten overnemen.  Transitie geslaagd want de wijnen blijven op hetzelfde hoge kwaliteitsniveau.  Julian wil wel eigen accenten leggen en dat toont zich in subtiele stijlverschuivingen.  Bij de Chardonnay is er zelfs sprake van een nieuwe stijl.  De druiven worden een tikkeltje vroeger geplukt voor een frissere, meer minerale expressie (prachtige kalkterroirs).  Na een heel beperkte voorklaring gist de wijn (met wilde gisten) op eiken vaten.  De wijn blijft lange tijd in contact met de volle droesem, géén bâtonnage en de vaten worden regelmatig bijgevuld (ouillage).  Een eerder reductieve stijl van wijn maken dus wat voor een heel bijzonder geurpatroon zorgt die men in het Engels ‘struck-match’ of ‘matchstick’ noemt :  alsof je een luciferstokje aansteekt.  In de Bourgogne vind je dat type aroma’s heel present bij het cultdomein Coche-Dury.  Dat zijn bij uitstek witte Bourgognes die héél mooi en traag rijpen.   We hebben zo het vermoeden (te bevestigen natuurlijk binnen een paar jaar !) dat ook de nieuwe Huber stijl zeer goed zal verouderen en zich langzaam zal ontplooien.  Niet voor liefhebbers van ‘flashy ‘ Chardonnay op zoek naar ‘instant gratification’ !

Ook de Pinot Noir druiven worden een tikkeltje vroeger geplukt om door frissere zuren de spankracht wat te vergroten.  Om het intense fruit van kleine opbrengsten iets meer aromatische complexiteit te geven wordt nu ook een deel van de druiven niet ontsteeld.  Dat alles zonder het drinkplezier te verwaarlozen en dat voel je overduidelijk in de Malterdinger.   Deze cuvée van jongere wijnstokken (tussen 10 en 30 jaar oud) op gebruikte vaten laat het Pinot Noir fruit schitteren in het glas.  Sappiger en rijper (zoete kersen) dan de meeste Bourgognes in deze prijsklasse maar met de frisse zuren (zelfs in een warm topjaar als 2015) van een koel klimaat en de finesse van een prachtige terroir (Muschelkalk).  Goede Pinot Noir hoeft dan toch niet altijd duur te zijn …

Schrijf u in op onze nieuwsbrief