11 maart 2018

Chianti Classico 2015, Monteraponi

Jaren geleden was Bordeaux het ultieme rolmodel voor veel wijngebieden terwijl de fakkel nu overgenomen wordt door Bourgogne.  De algemene trend weg van kracht en hout naar méér frisheid en finesse is daar natuurlijk niet vreemd aan.  In Toscane is er nochtans duidelijk een plaats weggelegd voor Bordeaux druiven, denken we maar aan enkele bekende etiketten zoals Sassicaia en Ornellaia.  De rol van Bordeaux druiven als ‘maquillage’ in de Chianti streek  staat wel steeds meer ter discussie.  Een serieuze scheut Merlot en wat nieuwe barriques was het klassieke recept om de Sangiovese te ‘pimpen’ en in een internationale stijl te duwen.  Maar de wereld zit al overvol donkere wijnen met superrijp fruit en overgoten met een vanillesausje.

Een authentieke Chianti laat de Sangiovese druif zichzelf zijn met een iets transparantere kleur, ragfijne zuren en bovenal een enorme gastronomische inzetbaarheid.  De Sangiovese kan eventueel wat aangevuld worden met historische, lokale druivensoorten zoals Canaiolo en Colorino.  En Sangiovese, net als Nebbiolo, heeft géén barriques nodig.  Spontaan komen herinneringen naar boven aan de iconische Barolo etiketten van Bartolo Mascarello met de boodschap “No barriques, No Berlusconi”.  Dat was eind de jaren 90 :  de barriques zijn ondertussen uit de mode in Barolo maar Berlusconi is nog steeds actueel !

Hoort Sangiovese stilistisch thuis in het rijtje Pinot Noir – Nebbiolo ?  Ja, maar als je zoekt naar de ultieme finesse, grote spankracht en aromatische intensiteit dan moet je wel die enkele historische topdorpen in de Chianti Classico opzoeken met hooggelegen wijngaarden (450-550 meter).  Radda in Chianti behoort zonder twijfel tot die elite binnen de Classico zone waar Sangiovese niet alleen geografisch hoge toppen scheert.   Het bekendste domein in Radda voor liefhebbers van echt fijne Sangiovese is ongetwijfeld Montevertine (met de iconische Pergole Torte).  Voor de eigenaar van Monteraponi, Michele Braganti,  is dit het model bij uitstek. 

Monteraponi ligt buiten het stadje Radda in Chianti en vormt een zogenaamde ‘Borgo’ : een middeleeuws (10de eeuw !) gehuchtje met een verzameling oude gebouwen, omringd door 200 hectaren, waaronder 12 hectaren wijngaard, enkele hectaren olijfbomen en vooral véél bos.  De wijngaarden nestelen zich tussen de bossen en dit natuurlijke ecosysteem leent zich perfect tot een ware biologische cultuur.   Hier krijgen de wijnranken géén gratis sproeistoffen van de buren over zich !  De wijngaarden op kalk/mergel bodem liggen tussen de 400 en 600 meter en daardoor krijg je prachtige zuren maar tegelijk zorgen de zuidelijke expositie en de omringende bossen voor een warm genoeg mesoklimaat om de druiven ook perfect te rijpen.

De biologische druiven worden manueel geplukt, in kleine bakjes vervoerd en zachtjes ontsteeld.  De intacte druivenbolletjes (niet gekneusd) worden met arendsogen bekeken op een lange sorteertafel om alle imperfecties te vermijden.  Dan gaan ze naar betonnen kuipen voor een lang contact (25-45 dagen) schil-sap met enkel af en toe een manuele pigeage.  De gisting gebeurt met wilde gisten en er is zelfs géén temperatuurcontrole (de oude, dikke muren zorgen voor een koele ruimte) !  De wijn gaat dan voor lange tijd (15 tot 30 maand) op grote vaten (botti).  Sublieme biologische wijngaarden,  ‘low tech’ vinificatie en een grote zin voor detail maken van Monteraponi een nieuwe ster in het Chianti landschap.

De Riserva Il Campitello is een selectie van een 44 jaar oude wijngaard op 500 meter hoogte.  Fijne Sangiovese rijpt graag lang en traag (26 maand) op grote houten vaten.  De 7% Canaiolo en 3% Colorino zorgen voor extra toetsen in dit Sangiovese meesterwerkje.  In het op papier moeilijke jaar 2014 krijg je een Riserva met slechts 12.5 % vol maar met een onwaarschijnlijke elegantie.

De klassieke Chianti Classico toont een prachtige combinatie van intens rijp fruit (topjaar 2015) en de spannende zuren van de hooggelegen wijngaarden.  Een tikkeltje Canaiolo (5%) zorgt voor wat luchtigheid.  Aan tafel ontplooit deze wijn ten volle zijn gastronomische kwaliteiten.  Een terroirwijn omschrijft men wel eens als een wijn waarin je het landschap kunt proeven.  Dat is hier zeker het geval. Doe even je ogen dicht en je zit in Toscane.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief