Grand Terroir Auxerrois 2022 Côtes de Toul, Claude Vosgien
De palm voor het minst bekende wijngebied in Frankrijk gaat waarschijnlijk naar de Lorraine. Of de Bugey streek maar die koppelt men vaak aan de naburige Savoie. De Lorraine regio was voor de phylloxera niet onbelangrijk met ongeveer 34000 hectaren wijngaarden maar na de verwoesting door de druifluis bleven daar maar een 150 ha van over. Naast wat IGP wijnen vind je er twee AOC/AOP gebieden : Côtes de Toul (nabij Nancy) en Moselle (nabij Metz). De laatste naam doet natuurlijk een belletje rinkelen : we kennen de Moezel bij uitstek als een Duitse wijnstreek maar de oorsprong van deze rivier ligt in de Franse Vogezen en gaat dan via Luxemburg naar Duitsland. In de Lorraine streek vinden we echter geen leisteen zoals in de Mosel-Saar-Ruwer maar wel kalk.
In de AOC Moselle vind je vooral Auxerrois, Pinot Gris en Müller Thurgau in wit en Pinot Noir in rood (ook wat Gamay maar vooral voor de rosé). In de Côtes de Toul vooral Auxerrois in wit en Pinot Noir in rood. De Gamay gaat vooral in de zogenaamde ‘vins gris’ : rosé wijnen met een heel lichte kleur die men bekomt door directe persing van Gamay en Pinot Noir, eventueel aangevuld met wat (witte) Auxerrois. De noordelijke Lorraine regio profiteert, net zoals België, van de opwarming en kan naast wit, rosé en mousserend ook steeds betere rode wijnen maken. Als het in de Bourgogne ooit te warm zou worden voor Pinot Noir en men naar het noorden zou opschuiven zonder de geliefde kalkbodems te verlaten dan komt misschien eerst de Champagne streek in het vizier. De nieuwe hype bij de beste Champagne domeinen is topklasse Coteaux Champenois. Maar die worden wel van de allerbeste wijngaarden gemaakt die normaal in de top Champagne cuvées gaan en dus vraagt men een buitensporige prijs. Wie elegante betaalbare Pinot Noir wil op kalk kan misschien in de verre toekomst beter in de Lorraine streek rondneuzen.
Claude Vosgien is een biologisch domein dat zich naast vin gris, de traditionele specialiteit van de Côtes de Toul, vooral toelegt op goede Auxerrois en mooie Pinot Noir. De Tradition reeks is soepel, lekker en lichtvoetig (12% vol). Mooie zomerse terraswijnen. Het niveau stijgt duidelijk in de Grand Terroir reeks. Nog altijd zonder hout, nog altijd speels en lichtvoetig, maar meer diepte en smaakintensiteit. Auxerrois is een druif die we misschien vooral kennen uit Luxemburg maar de grootste aanplant vinden we in de Elzas. En toch zal je zelden de naam Auxerrois op een Elzas etiket terugvinden. De reden is eenvoudig : men noemt die gewoon Pinot Blanc ! Een Pinot Blanc uit de Elzas mag naast 100% Pinot Blanc ook een mengeling Pinot Blanc/Auxerrois of zelfs een 100% Auxerrois zijn. En dat zijn nochtans niet dezelfde druiven. Pinot Blanc/Pinot Gris/Pinot Noir hebben hetzelfde DNA maar een verschillende kleur van schil. Auxerrois is een natuurlijke kruising tussen Pinot en Gouais (net zoals Aligoté en Gamay). Auxerrois heeft duidelijk minder zuren dan de Pinot Blanc druif wat in een koel klimaat interessant kan zijn om wat zachtheid en rondheid te brengen. De Auxerrois Grand Terroir van Claude Vosgien brengt heel mooi de verleidelijke, lieflijke kant van de Auxerrois naar boven met evenwel diepte door de beperkte opbrengsten en frisheid/subtiele mineraliteit door de kalkterroir en de biologische cultuur. Wonderlijk hoe een land zoals Frankrijk dat we binnenste buiten menen te kennen toch nog voor verrassingen kan zorgen.