Grünhäuser Erste Lage Maximin Grünhaus
Grünhäuser 2021 Riesling, Maximin Grünhaus
Met de opwarming van de aarde worden warme wijnstreken sommige jaren te heet en de alcoholgraden swingen de pan uit. De interesse voor zogenaamde ‘cool climate’ wijnen die dankzij hun koeler klimaat frisser en minder zwaar overkomen groeit dan ook. Maar zelfs daar kan een reeks heel warme jaren voor een veranderende wijnstijl zorgen. In de koelste wijngebieden van Duitsland zoals Mosel-Saar-Ruwer en de Nahe werden de wijngaarden historisch zo ingericht (zuidelijke steile hellingen) dat ze elk straaltje zonnelicht konden opvangen en ook vasthouden in de donkere leisteen. In heel warme jaren zoals 2018/2019/2020 en opnieuw in 2022 was het zelfs in deze ‘koele’ klimaten een uitdaging om voldoende frisheid te bewaren. Vroeger kon men gewoon wachten op de perfecte rijpheid maar nu moet men ook op zoek gaan naar een plukmoment waarop de druiven voldoende zuren behouden maar toch fysiologisch rijp zijn. Dat is een leerproces en we zien dat de wijnbouwers met de jaren ervaring opbouwen en leren omgaan met dit ‘nieuwe normaal’.
In het koele en natte jaar 2021 worden we teruggeworpen naar een klimaat zoals dat in de voorbije eeuwen eerder de norm dan de uitzondering was. In de Ahr vallei was het wel een annus horribilis door de verwoestende overstromingen. Bij Maximin Grünhaus in de Ruwer streek was 2021 een terugkeer naar de ultrakoele, vederlichte stijl die het domein zo geliefd heeft gemaakt bij generaties Riesling fanaten. De zoete Kabinett (7.5 % vol !), Spätlese en Auslese wijnen zijn natuurlijk legendarisch maar ook de Trocken wijnen vinden geleidelijk aan de weg naar het hart van de liefhebbers. Onder de nieuwe naam Grünhäuser vinden we de kwintessentie van de Maximin Grünhaus stijl terug. Het is een assemblage van de twee beste wijngaarden Abtsberg en Herrenberg (beiden een Grosse Lage of Grand Cru) en enkel afkomstig van oudere wijnstokken. Traditioneel gerijpt op oude 1000 liter vaten van Duitse eik. Niet alleen de naam Grünhaus draait rond groen : het is de kleur van de koele, groene wijngaarden, de groen/blauwe fles, het oertraditionele groene etiket. We zouden bijna durven zeggen dat de smaak groen aanvoelt moest dat niet zo direct onrijpe, vegetale associaties oproepen. Zelf spreken ze van ‘würzig’ (kruidig) maar dan geen zuiderse kruiden maar wel groene kruiden (suggestie bij paling in het groen ?) Naast natuurlijk de bronwaterfrisse mineraliteit van natte leisteen. Hoe je zoveel smaakintensiteit in een wijn met slechts 11.5 % vol. kunt proppen is een klein mirakel. Al meer dan 1000 jaar verbouwt men op de Abtsberg en de Herrenberg wijngaarden. Laat ons, ondanks alle ‘doom and gloom’, hoopvol zijn dat ook de komende 1000 jaar wijnbouw mogelijk is op deze sublieme plek.