Brigantino Malvasia di Casorzo Accornero
Brigantino 2021 Malvasia di Casorzo, Accornero
In de Monferrato heuvels (Piemonte) ligt het dorpje Casorzo dat zijn naam gaf aan de DOC Malvasia di Casorzo of DOC Casorzo ‘tout court’. Zeven dorpjes in de buurt mogen ook deze DOC naam gebruiken en de familie Accornero in Vignale Monferrato maakt daar gretig gebruik van. Hoewel Accornero vooral een Barbera specialist is leggen ze zich ook toe op een aantal lokale specialiteiten. Hun werk met de Grignolino druif trekt de aandacht van de pers (vooral de Vigne Vecchie versie met lange rijping op eiken vaten). Recent smeten ze zich ook op de trendy Ruchè druif (Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG) : een rode druif met stuivende aroma’s.
Maar het was de Malvasia di Casorzo druif die onze aandacht trok. Malvasia is eerder een verzamelnaam voor een heleboel druiven die vaak zelfs niet verwant zijn. De meeste soorten hebben een witte schil maar uitzonderlijk vind je roze en zelfs rode varianten. En dan bestaan er zowel niet-aromatische als aromatische soorten. Dat verschil kan groot zijn, denken we maar aan het hemelsbrede verschil tussen een klassieke Traminer/Savagnin en een Traminer Aromatico/Gewürztraminer. De Malvasia di Casorzo is rood en aromatisch. Dat geeft een heel bijzonder profiel met uitbundige toetsen van rozen en kersen. Een droomdruif om zoete wijnen van te maken. Er bestaat een Spumante versie en een Passito (gedroogde druiven) versie. Maar de meest typische Casorzo is een licht mousserende (frizzante) zoete wijn met slechts 5% vol. Je kunt het qua wijnmaakstijl vergelijken met die andere aromatische bom uit de Piemonte : Moscato d’Asti (of de minder bekende rode Brachetto d’Acqui).
De rode Malvasia druiven worden ontsteeld, gekneusd en gaan in een grote inox kuip. Gedurende drie dagen weken de schilletjes in het sap en zo komt er wat kleur en tannines vrij. Aan koele temperaturen wel (rond de 10°C) zodat de gisting niet te snel gaat. Na die drie dagen worden de schilletjes verwijderd, de wijn gefilterd en bewaard aan 0°C om de gisting tijdelijk stil te leggen. Dan gaat de wijn in hermetisch afgesloten inox kuipen om zijn gisting verder te zetten tot een alcoholgraad van 5 % vol wordt bereikt (stopzetting door koude en dan heel strenge filtering met tegendruk) . Aangezien het koolzuurgas in deze gesloten kuipen ( cuve close ) niet kan ontsnappen integreert het zich in de wijn en krijgen we een frizzante stijl. Met slechts 5% vol. alcohol blijft er een pak natuurlijke restsuikers over en dat verklaart de weelderig zoete stijl. De frisse zuren en de heel lichte tannines van de rode druif geven echter veel reliëf aan het zoet en de speelse bubbels prikkelen de smaakpapillen en stuwen de bedwelmende aroma’s naar boven. En dat allemaal aan een vederlichte 5% vol. ! Een perfecte afsluiter voor een geslaagde maaltijd. Of gewoon om zo te genieten, zonder reden, zonder doel, zonder zorgen : een vloeibare vorm van ‘dolce far niente’.