L'An-Clos Bordeaux
Soort | Rood |
---|---|
Druivenras | 100% Merlot |
Bewaarperiode | Nu-2026 |
Volume | 750 ml |
Beschrijving
Om te bewijzen dat Bordeaux niet zwaar en oubollig moet zijn maakte Hélène Ponty in 2020 een piepkleine cuvée (1476 flessen) geplukt aan slechts 12.5 % vol, met krokant fris fruit, zonder hout en slechts een heel klein beetje sulfiet bij de botteling. Opgelet, niet voor klassieke Bordeaux drinkers ! Meer in de stijl van een smakelijke Chinon, hoewel het een 100% Merlot is. Avontuurlijk, niet voorspelbaar, en dat is al iets wat niet spontaan in je opkomt als je aan Bordeaux denkt !
Domein: Vignobles Ponty
“Dat zijn tenminste mooi onderhouden wijngaarden” horen we nog iemand zeggen bij het aanschouwen van kasteel X. En inderdaad, geen sprietje onkruid of groen was er te bespeuren. Met een mooi rozelaartje vooraan. Ondertussen weten we beter : de afwezigheid van enig teken van leven buiten de wijnstokken zelf is een gevolg van een overmatig gebruik van onkruidverdelgers. De grond zelf was zo dood als een pier met jammer genoeg juist weinig of geen pieren (teken van een gezonde bodem). De wijnstokken hingen aan het baxter van de kunstmeststoffen. Wat is er ondertussen veel veranderd ! Niet overal natuurlijk in Bordeaux maar iedereen die het goed meent werkt ondertussen met zo weinig mogelijk sproeistoffen, meer en meer biologisch of biodynamisch. Gelukkig leeft de bodem ook snel weer op als je die met respect behandeld.
Hélène Ponty nam de familiale wijngaarden in Canon-Fronsac over (Ch. du Pavillon en Ch. Grand Renouil) en besloot het domein over te schakelen naar biologische cultuur. Pas vanaf 2020 kon ze echt haar stempel drukken op de wijnen en we kijken uit naar de Ch. du Pavillon van 2020 met een bescheidener alcoholgehalte dan vroeger, frisse zuren en meer energie en spanning. Deze jongedame belichaamt de nieuwe generatie in Bordeaux die nieuwsgierig is en open staat voor wat er leeft in de wijnwereld.
Wijngaard
Manuele pluk, biologische cultuur (reconversie), 40 jaar oude wijnstokken, klei-kalk met veel klei, 45 hl/ha
Kelder
Manuele pluk aan 12.5% vol. (voor frisheid en krokant fruit) , volledig ontsteeld, korte macération van 1 week met dagelijke overpompingen, 8 maand op inox, enkel een heel klein beetje sulfiet bij de botteling
Gastronomie
barbecue, varkenshaasje, gebraden kip