Grüner Veltliner Familienreserve
2016

Grüner Veltliner Familienreserve

Hiedler
Kamptal Oostenrijk
€ 59,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Grüner Veltliner
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

In Oostenrijk liet men vroeger wel eens een groot vat Riesling of Grüner Veltliner (twee bewaarkrachtige wijnen) uit een uitzonderlijk jaar liggen om die na vele jaren te bottelen wanneer de volle smaakrijkdom werd bereikt.  Gedurende lange tijd was het Nikolaihof domein uit de Wachau met zijn Vinothek wijnen (tot 15 jaar op vat) de enige die zulke heel traditionele wijnen op de markt bracht maar na lang aarzelen besloot ook Ludwig Hiedler terug aan te knopen met het oude gebruik van zijn vader om in de beste jaren een vat van de beste wijn aan de kant te houden. Dan vult Hiedler een klassiek acaciahouten vat van 1700 liter met Grüner Veltliner van de beste druiven uit de beste wijngaarden.  Net zoals zijn vader roert hij ook elke week de fijne droesem om (bâtonnage) wat zorgt voor extra volheid en vetheid.  Na vijf jaar élevage werd deze Familienreserve gebotteld. De rode draad doorheen alle Hiedler wijnen is de fluwelige textuur en weelderigheid maar hier krijgt die textuur een ongekende diepte en gewicht. Een draaikolk van geuren en smaken waarin je maar al te graag verdrinkt.

Domein: Hiedler

Riesling is een druif met vele gedaantes : van beendroog tot mierzoet, van 7 tot 15% vol. alcohol, van lichtvoetig tot massief. Het volstaat om te kijken naar Duitsland waar van streek tot streek en zelfs van wijngaard tot wijngaard de expressie totaal verschillend kan zijn. Binnen één wijngaard, met dezelfde terroir en dezelfde druif, kunnen verschillende wijnboeren héél andere wijnen maken. Een domein kan bovendien in dezelfde wijngaard, afhankelijk van het plukmoment, zowel Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese of Eiswein maken. En naar gelang de gisting vroeger of later wordt gestopt kan bvb. een Spätlese droog, halfdroog of zoet worden gevinifiëerd !

Zo vind je op de prijslijst van een Duitse wijnboer misschien 10 verschillende Rieslings van één en dezelfde wijngaard. Geen enkele andere druif (misschien met uitzondering van Chenin) benadert van verre een gelijkaardige veelzijdigheid ! De bodem speelt natuurlijk een grote rol. Leisteen staat bekend als een uitstekende Riesling terroir maar ook graniet, zandsteen of andere bodemtypes kunnen goede resultaten geven. Bijna altijd gaat het om weinig vruchtbare en stenige grondsoorten; rijke Rieslings komen van arme gronden. In Oostenrijk gebruikt men de overkoepelende term ‘Urgestein’ voor vele mengelingen van leisteen, graniet, gneiss, … De beste Riesling terroirs van Ludwig Hiedler (Steinhaus, Gaisberg, Heiligenstein) bestaan stuk voor stuk uit ‘Urgestein’.

Toch zijn er nog duidelijke onderlinge verschillen. Zo geeft Heiligenstein (een absolute topterroir voor Riesling) gebalde, krachtige wijnen met een subtiele mineraliteit die zelden of nooit omslaat in ‘petrol’, zelfs niet op hogere leeftijd. Gaisberg is de lieveling van veel Oostenrijk-kenners die deze prachtige maar minder bekende wijngaard als een publiek geheim koesteren. Steinhaus bereikt niet het zelfde niveau van diepgang of mineraliteit maar kan toch boeien door zijn unieke en zuivere stijl. Weinig mineralen maar des te meer sappig en springlevend fruit. De terroir domineert minder en laat ruimte voor de Riesling druif om een reeks variaties te ontplooien op citrusfruit (citroen,pompelmoes,limoen) en steenfruit ( pêche de vigne, abrikoos). Je hoeft allerminst een Riesling fanaat te zijn om de Steinhaus te waarderen; zo staat de wijn bij momenten héél dicht bij een Sauvignon door zijn knapperige frisheid.

Naast Riesling is Hiedler vooral een grootmeester van de Grüner Veltliner druif. De Thal wijngaard met zijn heel oude wijnstokken ligt aan de basis van drie prachtige Grüner Veltliners. De prijs/plezier verhouding van de ‘gewone’ Thal is uitzonderlijk. Voor extra rijkheid en rijpheid (maar nog altijd droog) kun je kiezen voor de Thal Novemberlese. ‘Maximum’ betekent voor Hiedler het maximum aan kwaliteit die hij uit een wijngaard kan halen. Enkel de beste terroirs komen hiervoor in aanmerking, streng gesnoeid en laat geplukt. In een verticale degustatie van verschillende jaargangen valt op hoe gracieus Grüner Veltliner veroudert. Je moet er dus absoluut geen schrik voor hebben om deze wijnen over de volgende 10 jaar te genieten. Wat opvalt is de zijdezachte textuur die gedragen wordt door ragfijne zuren. Kristalhelder zoals alle wijnen van Hiedler. Een fluwelen streling die nooit bedwelmt maar wel eindeloos blijft bekoren.

Download PDF

Wijngaard

Selectie van de beste druiven geplukt eind oktober/begin november in de beste Premier Cru (Erste Lage) wijngaarden. Kalkachtige Löss bodem, 50-80 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

Manuele pluk, zachte persing, statische voorklaring, gisting en veroudering op een acaciahouten vat van 1700 liter, wekelijkse bâtonnage, botteling na vijf jaar veroudering op de fijne droesem.

Gastronomie

Warme kreeft met saus, tarbot met choronsaus, gevogelte met roomsaus en morieljes

Schrijf u in op onze nieuwsbrief