Black Flag IGP Ardèche
2019

Black Flag IGP Ardèche

Matthieu Barret
Côtes du Rhône Frankrijk
€ 16,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Syrah
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

De Ardèche streek heeft naast prachtige landschappen ook meer en meer te bieden op het vlak van wijn.  Wat koeler dan het echte zuiden van Frankrijk en dus betere natuurlijke zuren.  Dankzij de intense mistral wind toch ook niet te vochtig en dus perfect voor biologische cultuur.  En met interessante terroirs ook.  Veel kalkachtige bodems (met witte kalksteentjes : ‘Les Gravettes’) .Ideaal voor Chardonnay wat de Bourgondische négociant Louis Latour goed begrepen heeft. In samenwerking met een grote coöperatieve verwerken ze het equivalent van een goede 300 hectaren.  In de Cévennes kun je wat zandsteen (grès) vinden.  In de Coiron zone tref je basalt (vulkanische bodem) aan.  In het stuk van de Ardèche dat als Côtes du Rhône Villages geklasseerd werd zien we dan rolkeien (zoals in Châteauneuf du Pape).  In de AOP Côtes du Vivarais zijn het dan terug zeer kalkrijke bodems.

Het mooie landschap, goede klimaat, interessante terroirs en de nog betaalbare prijzen van de wijngaarden werken als een magneet op jonge mensen (of oudere na een andere carrière : de zogenaamde néo-vignerons) die dromen van een eigen wijnavontuur.  Vaak biologisch of biodynamisch en meer dan ooit ook natuurlijke wijnen.  Matthieu Barret uit Cornas heeft een neus voor zulk opkomend talent en koopt voor zijn négoce activiteit Syrah druiven bij uitstekende biologische boeren die nog niet alle druiven zelf kunnen of willen verwerken. Voor een betere prijs dan de lokale cooperatieve of négoce en vooral met respect voor de topkwaliteit druiven die ze afleveren.  Zoals Rémi Pouizin in het dorpje Visan waar Matthieu Barret de Syrah druiven haalt voor zijn Petit Ours.  Visan ligt in het noorden van de zuidelijke Rhône waar het iets frisser is dan het echte zuiden ( ‘la Syrah du milieu’ noemt Matthieu dit want hij is niet zo tuk op ‘la Syrah du sud’).  Verleidelijke Syrah met perfecte rijpheid (13.5 % vol) en voldoende frisheid.

Het is bijzonder boeiend om daar de Black Flag naast te plaatsen gemaakt met druiven van Domaine Les Deux Terres : een samenwerking tussen twee vrienden die besloten hun krachten en wijngaarden te bundelen in één domein.  Pure Syrah op kalk uit de Ardèche en je voelt dat extra tikkeltje frisheid (13 % vol) en een supplement aan vitaliteit en energie.  ‘Un vin qui a du peps’ zoals met dat in de kringen van natuurlijke wijn graag noemt.  ‘Un vin digeste’  (verteerbaar in de zin van ‘niet zwaar vallen’) is ook zo een compliment.  Maar we voegen daar graag aan toe :  loepzuiver en kraakhelder.  En dat is de verdienste van Matthieu Barret die heel goed het verschil kent tussen ‘no intervention’ (de natuurlijke wijnen in de enge zin van het woord) en ‘minimal intervention’ (een snuifje sulfiet bij de botteling, wat veel zogenaamde natuurlijke wijnen in de praktijk doen).  In wijn is zuiverheid van smaak te verkiezen boven zuiverheid van ideologie. 

Domein: Matthieu Barret

Matthieu Barret (Domaine du Coulet) zoekt naar elegantie en frisheid. Dat begint in de wijngaard met biodynamische wijnbouw, kleine rendementen en een ‘juiste’ rijpheid (krokant fruit). In de kelder gebeurt alles zo zacht mogelijk en zonder toevoegingen (géén sulfiet tijdens de vinificatie of opvoeding, enkel een snuifje bij de botteling ter bescherming). Géén splintertje hout ook : alles op betonnen kuipen om fruit en frisheid te bewaren.

Van de diverse Cornas cuvées kozen we Brise Cailloux die het allerbest de huisfilosofie belichaamt : grote concentratie en diepte maar met tegelijk een bijna dansende frisheid en verfijning. Een openbaring !   Matthieu Barret die wat weg heeft van een grote knuffelbeer gebruikt zijn bijnaam ‘Le Petit Ours’ voor een projectje met een bevriende bio-boer in Visan. Pure Syrah op argilo-calcaire bodems in Visan, met weinig sulfiet en op betonnen kuipen.   Een bijzonder verleidelijke, sappige en terug ook frisse stijl uit de zuidelijke Rhône.   Maar Matthieu Barret noemt deze Syrah uit het gebied ten noorden van de zuidelijke Rhône ‘la Syrah du milieu’. Dit om het onderscheid te maken tussen ‘Syrah du Nord’ uit de noordelijke Rhône (12.5-13 % vol) en de ‘Syrah du Sud’ (14-15% vol) zoals je die rond Châteauneuf-du-Pape kan vinden (weliswaar zelden puur). Volgens Matthieu kun je in het midden (Visan, Vinsobres, stukken van de Ardèche,…) ook wat rijpere maar nog héél interessante Syrah maken (13.5% vol).

No Wine’s Land is een pure Syrah afkomstig uit het No-Man’s-Land tussen Cornas en Saint Joseph. De wijn valt onder de AOP Côtes du Rhône. Uniek is de klei-kalk bodem te midden van de graniet terroirs die zo typisch zijn voor dit stuk van de noordelijke Rhône. Wat een diepte ! Maar tegelijk ook : wat een finesse en fraîcheur !   We zitten nochtans al in het zuidelijk deel van de noordelijke Rhône met rijpe, krachtige wijnen zoals Cornas en Hermitage. Zelfs de Saint Joseph uit dit deel, de zogenaamde ‘Sint Joseph historique’, komt intens en geconcentreerd over.

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur, dorpje Villeneuve de Berg, argilo-calcaire, 24 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

manuele pluk, volledig ontsteeld, wilde gisten, twee weken macération met de eerste week dagelijkse overpompingen en de tweede week een dagelijkse pigeage, 9 maand veroudering op betonnen kuipen, enkel 2 g/hl sulfiet bij de botteling

Gastronomie

rood vlees met saus, barbecue, pelswild

Schrijf u in op onze nieuwsbrief