Rose-Marie Vin de France
2020

Rose-Marie Vin de France

Le Puy
Bordeaux Frankrijk
€ 43,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rose
Druivenras 100% Merlot
Bewaarperiode Nu-2026
Volume 750 ml

Beschrijving

Iedereen die Le Puy in rood al geproefd heeft weet dat het om een hoogst individuele expressie van Bordeaux gaat.  ‘Le plus Bourguignon des Bordeaux’ zoals ze zich zelf graag noemen of zoals we ons eens lieten ontvallen ‘Bordeaux voor wie niet graag Bordeaux drinkt’ (dat vonden ze er zelf wel over…).  Sinds 1610 zonder chemie verkondigen ze trots.  ‘Plus pur que de l’eau’ noemt het boek van vader Amoreau.  Vaak zonder sulfiet maar in de Cuvée Emilien die we volgen toch beschermd met een minimale dosis bij de botteling.  Aan de Clairet Rose-Marie voegt men helemaal niets toe en je kunt dus spreken van een natuurlijke wijn.  Als het fruit zo loepzuiver proeft als deze Rose-Marie mag voor mijn part alles natuurlijk gemaakt worden.  Maar we zullen toch maar voorzichtig blijven… De 2019 was heel geconcentreerd (een ongewone 15% vol) terwijl de 2020 met zijn ‘bescheiden’ 13% vol. de perfect balans weet te vinden tussen prachtige rijpheid en bijna verkwikkende frisheid.  Voor het eerst proef je zelfs de onderliggende mineraliteit van de befaamde ‘calcaire à astéries’ (kalk met fossielen van zeesterren) die voor de allerfijnste Saint Emilion zorgt en hier bij Le Puy in de (vroegere) Côtes de Francs ten einde loopt.  Technisch gezien gaat het om een Saignée (lichtgekleurd sap dat na enkele uren macération afgetapt wordt) van een ‘foudre’ met pure Merlot.  De gisting gebeurt op oude barriques zonder enige toevoeging.  De wijn blijft dan op zijn fijne droesem gedurende een maand of acht.  Volgens biodynamische principes gaat men de wijn minstens één keer per week ‘dynamiseren’  (volgens een bepaald patroon omroeren).  Wie minder esoterisch aangelegd is mag dit ook een bâtonnage noemen. Het lijkt op het eerste zicht wat gevaarlijk om een wijn zonder sulfiet zo regelmatig met zuurstof in contact te brengen maar de wijn komt er op mysterieuze manier sterker en complexer uit (what doesn’t kill you makes you stronger). Bordeaux Clairet draait vooral rond fruit.  Rose-Marie bezit subliem fruit maar dat is maar één facet van de ongelofelijk veelzijdige persoonlijkheid van deze wijn.  Zoals bij de zeldzame echt unieke wijnen van deze wereld kun je er o zo moeilijk de vinger op leggen waar het geheim verscholen zit. Een analyse is zinloos.  Deze wijn beroert je op een dieper niveau waar woorden tekort schieten.  Woorden zoals rosé, Bordeaux, natuurlijk roepen vooroordelen op die onze perceptie vertroebelen.  Laat alles los hier, vertrouw blind op je zintuigen en geef je over aan de magie van het moment. Wat een wijn !

 

Domein: Le Puy

Bestaan er nog echt klassieke of ‘old school’ Bordeaux wijnen ? Toch wel. We vonden er één in de Côtes de Francs regio : Château Le Puy, Famille Amoreau de père en fils depuis 1610. Geen Bordeaux gemaakt zoals dertig jaar geleden maar Bordeaux gemaakt zoals 100 of 200 jaar geleden. Géén chemische sproeistoffen (biodynamische cultuur)in de wijngaard, niets van toevoegingen tijdens de vinificatie (noch suiker,gisten,sulfiet of andere dingen), veroudering op oude ‘foudres’ en barriques, niet gefilterd. In het warme jaar 2009 zitten we aan 12.99 % vol (alle analyses staan op hun website) maar met een verrassende spanning en frisheid die we in weinig Bordeaux wijnen uit dit uitstekende (maar rijpe jaar) mochten proeven. Raar genoeg slaat deze oerstijl van Bordeaux méér aan bij niet-Bordeaux liefhebbers. Te bevreemdend misschien, te ver buiten de huidige parameters van Bordeaux ? Château Le Puy is één van de weinige Bordeaux die je in hippe wijnkringen zal terugvinden op de proeftafel tussen natuurlijke wijnen, Jura, Beaujolais en Loire. Op het etiket staat “Expression originale du Terroir” en dat is geen loze marketingslogan. Château Le Puy : de Bordeaux voor het post-Bordeaux tijdperk.

Download PDF

Wijngaard

Biodynamische cultuur,  calcaire à astéries (kalk met fossielen van zeesterren), 35 hl/ha

Kelder

De druiven worden volledig ontsteeld en gekneusd. Na enkele uren macération met de schilletjes wordt sap afgenomen (saignée methode) uit een groot vat met Merlot.  De gisting met natuurlijke gisten gebeurt op oude barriques. Tijdens de opvoeding van acht maand op de fijne droesem wordt elke week de wijn omgeroerd. Ongefilterd en zonder toevoeging van sulfiet gebotteld.

Gastronomie

gevogelte met of zonder saus, kreeft à l'Armoricaine, carpaccio, vitello tonato

Schrijf u in op onze nieuwsbrief