Teres Primitivo
2020

Teres Primitivo

Fatalone
Puglia Italië
€ 12,50
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rose
Druivenras 100% Primitivo
Bewaarperiode Nu-2024
Volume 750 ml

Beschrijving

Omdat er in Puglia ook wel nood is aan een ‘lichtere’ zomerwijn ontwikkelde Pasquale Petrera een heel eigen type wijn ( rosé zou een beetje te gemakkelijk zijn …).   Het bijzondere aan de Primitivo druif is dat er enkele weken na de klassieke oogst nog een aantal kleine trosjes tot ontwikkeling komen, de zogenaamde ‘racemi’.   De hogere natuurlijke zuren van deze druifjes zijn perfect voor een lichte rode wijn om koel te schenken. Maar ook dit is en blijft een Fatalone wijn met terroir en karakter. Liefhebbers van volbloed wijnen die géén glas rosé willen aanraken kunnen met een gerust hart kiezen voor de Primitivo Teres van Fatalone.

Domein: Fatalone

De Primitivo Riserva van Fatalone valt buiten de ‘klassieke’ parameters van een Primitivo uit Puglia. Primitivo is dezelfde druif als Zinfandel uit Californië. Ondertussen weten we dat de oorsprong van de druif aan de Dalmatische kust van Kroatië ligt. In ‘Wine Grapes’, de nieuwe ampelografische bijbel, vind je de druif trouwens onder zijn oude Kroatische naam : TRIBIDRAG. Om het zwart/wit te stellen heb je Primitivo’s in twee stijlen : de oude stijl met gestoofd, vaak uitgeblust fruit en de moderne stijl met explosief, sappig fruit (zoals een Californische Zinfandel). Fatalone valt in géén van beide categorieën. Op de eerste plaats is het een unieke expressie van zijn terroir. De DOC Gioia del Colle ligt op 360 meter hoogte en de bodem is een laagje rode aarde op enorme rotsblokken met zeer veel fossielen van zeedieren. Deze klei-kalk bodem zorgt voor een verrassende natuurlijke frisheid en mineraliteit die enorm contrasteert met het warme, volrijpe fruit van de Primitivo druif. De fraîcheur wordt nog eens extra in de verf gezet door de biologische cultuur in de wijngaard. Anderzijds wacht men héél lang om de wijn uit te brengen : één jaar op Slavonische eik, één jaar op inox en dan minimum vijf jaar op fles. De 2006 is dan ook de jongste Riserva van Fatalone op de markt. Je krijgt een soort Yin/Yang gevoel met koele/warme en frisse/belegen contrasten die uiteindelijk toch versmelten in een harmonieus geheel. Geen allemansvriend misschien maar dat hoeft ook niet altijd. Deze wijn laat je zeker niet onverschillig. Uniek is een term die veel misbruikt wordt in de wijnwereld maar dit is waarlijk een unieke wijn.

Download PDF

Wijngaard

biologische wijnbouw, kalkbodem met veel fossielen van schelpdieren, 365 meter hoogte, 7-10 hl/ha (enkel de racemi)

Kelder

gemaakt met de RACEMI :  kleine trosjes die zich vormen een paar weken na de klassieke oogst :  deze achterkomertjes hebben wat minder suikers en méér zuren en lenen zich dus perfect voor een frisse, lichtrode (of donkerroze, zoals je het wil zien ...)

Manuele pluk, ontsteeld en gekneusd en dan 30 uur contact met de schil, dan gist het sap verder op inox kuipen en blijft een paar maand op inox.

Gastronomie

Zomerse salades, barbecue, gemarineerde gerechten, spicy food, calamares

Schrijf u in op onze nieuwsbrief