Grenache John Sebastiano
2018

Grenache John Sebastiano

The Ojai Vineyard
California USA
€ 29,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Grenache
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

De Grenache John Sebastiano is een topexpressie van Grenache die eleganter en frisser overkomt dan de meeste Châteauneuf du Pape maar met minstens evenveel smaakintensiteit.

Domein: The Ojai Vineyard

Iedereen kent Napa en Sonoma maar de regio waar het meest beweegt in Californië tegenwoordig is waarschijnlijk Santa Barbara County en dan vooral de koele zones zoals Santa Rita Hills. Santa Barbara heeft niet zo een lange geschiedenis omdat men lang dacht dat het te koel en winderig was (nabijheid van de Pacific Ocean) om druiven gemakkelijk rijp te krijgen. De belangrijkste historische wijngaarden zoals Sanford & Benedict (1971) en Bien Nacido (1973) werden dan ook beplant met Chardonnay en Pinot Noir. Later kwam dan Syrah (in koel klimaat stijl) maar ondertussen kun je zelfs Grenache en Mourvèdre vinden. Veel van de recente wijngaarden mikken op topkwaliteit en worden dan ook beplant met het beste plantmateriaal en vertroeteld door heel bekwame ‘vineyard management’ teams. Die topdruiven worden dan meestal verkocht aan ‘wineries’ die de wijn maken. Dat is dan ook de reden waarom zoveel nieuwe kleine ‘wineries’ hier kunnen starten : zonder de zware en tijdrovende investering in wijngaarden kunnen ze een ruimte huren en een minimum aan wijnmateriaal kopen en beginnen met topdruiven van erkende wijngaarden.

Zowat de pioniers op dit vlak waren de twee vrienden Jim Clendenen (jammer genoeg recent overleden op 68 jarige leeftijd) en Adam Tolmach die samen in 1982 AU BON CLIMAT startten. De focus lag op wijnen met frisheid, finesse en beheerste rijpheid : een eerder revolutionair concept toen. Verguisd door Robert Parker natuurlijk maar ze bleven vasthouden aan hun ideaal dat ze in de Bourgogne geproefd hadden : wijnen bestemd voor de tafel die ook harmonieus konden verouderen. De samenwerking tussen de flamboyante Jim Clendenen en de introverte Adam Tolmach kon evenwel niet blijven duren. Adam vertrok om zijn eigen project, The Ojai Vineyard, op te starten. Discreet, kleinschalig, op mensenmaat en conform met zijn eigen persoonlijkheid.

De ‘winery’ ligt in het dorpje Ojai (Indiaanse naam en ohaai uitgesproken) tussen Los Angeles en Santa Barbara. In de buurt zijn weinig wijngaarden en Adam verkiest trouwens de koelere zones van de Santa Rita Hills nabij de oceaan. Omdat hij al bijna 40 jaar actief is in de regio heeft hij toegang tot de beste stukken van de beste wijngaarden. Zijn motto is “ we create California wines with a European sense of finesse”. En dat is een perfecte samenvatting van de Ojai stijl : geen kopies van Bourgogne of de Rhône. Het zijn wijnen met een ‘sense of place’ (zoals terroir wel eens omschreven wordt) en stevig verankerd in Santa Barbara. Maar de verfijning, de juiste rijpheid en het evenwicht voelt heel Europees aan. Met de jaren zijn de wijnen steeds eleganter geworden met nog zachtere extracties en nog minder nieuwe eik. De Chardonnays werden slanker en mineraler, de Pinot Noirs transparanter en aromatischer, de Syrah minder donker van kleur en van fruit. Met de héél warme jaren in de Bourgogne en de noordelijke Rhône tegenwoordig lijken de Ojai wijnen soms speelser en lichtvoetiger !

Download PDF

Wijngaard

Gelegen in de koele Santa Rita Hills zone binnen Santa Barbara.  Grenache rijpt hier laat (oktober !) en heeft dan ook een mooie frisheid.  Zogenaamde Linne soils (kalkrijk). Geplant in 2007.

Opbrengsten 30 hl/haaaa

Kelder

manuele pluk, 13% volledige trossen, de rest ontsteeld, wilde gisten , twee weken macération met dagelijkse overpompingen, 14 maand op gebruikte Franse eiken vaten, ongefilterd

Gastronomie

wit vlees met saus, varkenshaasje

Degustatiekalender juni 2023

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief