Saint Véran La Côte Dorée
2019

Saint Véran La Côte Dorée

Guerrin & Fils
Bourgogne Frankrijk
€ 15,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode NU-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Guerrin bezit een mooi stukje (0.35 ha) met meer dan 50 jaar oude wijnstokken op de lieu-dit Côte Rôtie. Zoals de naam doet vermoeden een zon-geroosterde zuidelijke helling. Maar de wijnen van deze wijngaard blinken niet enkel uit door rijpheid maar ook door een heel intense mineraliteit. Het dunne laagje bovengrond verplicht de wortelen om zich diep in de kalkrots te nestelen. Hoewel deze lieu-dit al sinds de 19de eeuw Côte Rôtie noemt is er de afgelopen jaren protest gekomen van de wijnboeren uit Côte Rôtie in de Rhône streek. Hoewel het daar gaat om rode wijn (Syrah) eist de Rhône toch het alleenrecht op en de wet gaf hen gelijk. En zo werd La Cote Rôtie uiteindelijk omgedoopt tot La Côte Dorée. Maar de grote klasse van de terroir blijft. What’s in a name …

Domein: Guerrin & Fils

De topwijn van de regio is Pouilly Fuissé en men denkt er volop aan om ook daar de beste wijngaarden als Premier Cru te klasseren. Die verdienen dat zeker maar hopelijk zal dat geen invloed op de prijzen hebben. We koesteren een persoonlijk voorliefde voor de beste terroirs van het dorpje Vergisson omdat die een unieke, indringende minerale expressie geven. De meeste liggen op de prachtige kalkrots “La Roche de Vergisson” die het mooie landschap van dit lieflijke dorpje domineert. Op de zuidelijke hellingen liggen wijngaarden zoals ‘Les Crays’ die een unieke krijtige expressie van Pouilly Fuissé oplevert. En op de zogenaamde ‘hauts coteaux’ van deze majestueuze rots liggen de zeer kalkrijke wijngaarden van de climat ‘Sur La Roche’.

Met de zoon Bastien Guerrin komt er een ommezwaai in de ontwikkeling van het familiale domein Guerrin & Fils. Voorheen verkochten ze de druiven van hun prachtige terroirs in Vergisson aan verschillende négociants. Nu is de ambitie om zoveel mogelijk zelf op fles te brengen. Meer aandacht en werk in de wijngaard en minder opbrengsten. Een nieuwe kelder en een wijnmaakstijl gericht op topkwaliteit. Als je dan al prachtige terroirs in huis hebt gaat de vooruitgang snel. In 2013 en 2014 komt de kwaliteit op kruissnelheid. Twaalf maand veroudering op eiken vaten (15% nieuwe eik) maar van dat hout proef je absoluut niets. Zelfs de Chardonnay proef je niet. Wat je proeft is het krijtige van ‘Les Crays’.

Download PDF

Wijngaard

zuidelijke helling, klei-kalk bodem met weinig bovengrond en zeer kalkrijk, 45 jaar oude wijnstokken,  50 hl/ha

Kelder

manuele pluk, zachte persing, statische voorklaring, gisting en veroudering op eiken vaten (15% nieuwe eik)

Gastronomie

vis met saus, warme bereiding schaaldieren met saus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief