Barolo Brunate
2017

Barolo Brunate

Francesco Rinaldi
Piemonte Italië
€ 59,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Rood
Druivenras 100% Nebbiolo
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

De Barolo Brunate bezit een betoverende finesse met tegelijk de nobele aroma’s van roos en de intrigerende nuances van leder en truffel.

Domein: Francesco Rinaldi

Zoals in veel klassieke wijnstreken bracht een jonge generatie terug dynamiek en passie in de Piemonte regio die wat aan het indommelen was. Jonge wijnbouwers dachten met nieuwe technieken de oubollige stijl te veranderen en de Nebbiolo wijnen in een modern en aantrekkelijk kleedje te stoppen. Kortere ‘macérations’ (contact tussen schil en sap) en nieuwe ‘barriques’ leken de wondermiddelen om kleur, fruit en ‘sex-appeal’ op te peppen. Na enkele jaren begrepen de meest intelligente wijnmakers dat de fragiele en etherische schoonheid van de Nebbiolo druif niet gediend was met zo een ‘flashy’ behandeling. De wekingsperiode werd geleidelijk verlengd en de invloed van nieuwe eik beperkt. Ook binnen de ‘moderne school’ beseft men ten volle dat de kwaliteit van Nebbiolo valt of staat met de ‘terroir’ en het werk in de wijngaard. De laatrijpende Nebbiolo wordt in de koele en vochtige (‘nebbia’ = mist) Piemonte alleen op de best geëxposeerde hellingen echt volrijp en dan nog mits kleine opbrengsten.

Enkele wijnbouwers hielden koppig vast aan de traditie: lange ‘macérations’ van 20 tot 30 dagen en nadien veroudering gedurende 3 à 4 jaar op oude ‘botti’ (sloveense eikenvaten van 3500-5000 liter). In de handen van enkele grootmeesters met schitterende wijngaarden en beperkte rendementen zorgde dat voor magische traagrijpende wijnen met de befaamde aroma’s van ‘tar and roses’ alsook leder en truffel. In minder goede handen en op kleine terroirs met hoge opbrengsten zorgde het traditionele recept voor regelrechte catastrofes met harde,schrale wijnen, azijnzuur en ‘brettanomyces’ (kwalijke gistsoort met stinkende dierlijke geuren). Geen wonder dat de ‘moderne’ barolo’s met hun verse fruit voor velen een verademing waren.

Het historische Rinaldi domein werd in de loop der tijd opgesplitst in twee takken: Giuseppe (Bepe) Rinaldi en Francesco Rinaldi. Francesco Rinaldi stond tot nu toe wat in de schaduw van de bevlogen Bepe Rinaldi maar dat belooft op korte termijn te veranderen. De oudere Luciano Rinaldi wordt nu bijgestaan door zijn nichtje Paola. Het karakteristieke aan haar, en trouwens vele jonge beloften van haar generatie wereldwijd, is dat ze geen vernieuwing om de vernieuwing wenst maar vanuit een diepgeworteld respect voor de traditie probeert de wijnen te verbeteren. Meer werk in de wijngaard, kleinere opbrengsten, het vernieuwen van enkele versleten ‘botti’; subtiele veranderingen, meer focus, precisie en aandacht. Zoals in de Bourgogne vormt de Barolo streek een lappendeken van kleine wijngaarden met daarbinnen enkele uitzonderlijke ‘cru’s’ waarop de Nebbiolo druif zichzelf overtreft. Rinaldi heeft het geluk mooie stukken te bezitten van twee bijna mythische wijngaarden: Brunate en Cannubi (of Cannubbio). De Barolo Cannubbio bezit een betoverende finesse met tegelijk de nobele aroma’s van roos en de intrigerende nuances van leder en truffel. De traditionele Barolo’s geven hun geheimen iets trager prijs dan de mooie ‘moderne’ Nebbiolo wijnen maar éénmaal je je gewonnen geeft ontdek je een unieke, wonderlijke wereld die zijn gelijke niet kent in andere streken of landen. Zeer rijp fruit en nieuwe eik hebben de neiging om de verschillen tussen druivensoorten, streken en landen weg te gommen. Er is absoluut niets mis met zo een smakelijke ‘internationale’ stijl die heel veel proefgenot kan bieden. Maar af en toe willen we dat niet alleen onze smaakpapillen maar ook onze ziel geraakt wordt door een unieke, verrassende en authentieke smaakbeleving.

Download PDF

Wijngaard

mergel,klei en zand , zuidelijke expositie,250-300 meter hoogte, 40 hl/ha

Kelder

ontsteeld, 25 dagen macération met regelmatige overpompingen, 3 jaar veroudering op oude `botti` van 3500-5000 liter, niet gefilterd, traditionele Barolo

Gastronomie

pluimwild en pelswild, bereidingen met champignons of truffels

Schrijf u in op onze nieuwsbrief