La Grande Cuvée Côtes du Roussillon
2017

La Grande Cuvée Côtes du Roussillon

Lafage
Roussillon Frankrijk
€ 17,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 70% Grenache Gris, 20% Grenache Blanc, 10% Macabeu
Bewaarperiode Nu-2025
Volume 750 ml

Beschrijving

Afkomstig van een hooggelegen wijngaard waar Grenache Gris (70%), Grenache Blanc (20%) en Macabeu (10%) samen staan en ook samen geplukt worden. De 80 jaar oude wijnstokken geven slechts 20 hl/ha. De ‘marbro-schisteux’ terroir zorgt voor een verfijnde mineraliteit. De hoogte (400 meter) brengt frisheid die in de iets koelere jaargang 2017 geaccentueerd wordt. De opvoeding op recente (1 en 2 jaar oude) 600 liter vaten met wekelijkse bâtonnage geeft extra rijkheid. Het plukmoment (o zo belangrijk tegenwoordig) werd perfect gekozen voor een ideale mix van rijpheid (met een bescheiden 13 % vol) en levendige frisheid.

Domein: Lafage

Jean-Marie Lafage komt van een wijnbouwersfamilie en studeerde Oenologie. Tijdens zijn studies leert hij zijn echtgenote Eliane kennen (ook een oenologe dus) en samen doen ze ervaring op in het buitenland (Californië, Australië, Zuid-Afrika, Chili). Na een paar jaar willen ze natuurlijk hun droom verwezenlijken om een eigen domein op te richten. Eerst kopen ze wijngaarden en later neemt Jean-Marie het familiale domein over. Met hun ervaring, technische bagage, passie en energie kan het natuurlijk niet mislukken.

Download PDF

Wijngaard

In de zone van de Côtes du Roussillon Les Aspres, op 400 meter hoogte, marmer/leisteen terroir, 20 hl/ha, 80 jaar oude wijngaard waar Grenache Gris en Grenache Blanc samen aangeplant staan, oostelijke expositie

Kelder

Manuele pluk in klein bakjes, selectie van de druiven bij aankomst in de kelder, zachte persing, enkel het vrijlopende sap (premier jus) wordt voor deze cuvée gebruikt, statische voorklaring, gisting en veroudering op 600 liter vaten ( één en twee jaar oude vaten), veroudering op de fijne droesem op vat gedurende 10 maand met wekelijkse bâtonnage.

Gastronomie

vis met saus, warme bereiding schaaldieren met saus

Schrijf u in op onze nieuwsbrief