Terrantez 15 years Extra Reserve
NV

Terrantez 15 years Extra Reserve

Barbeito
Madeira Portugal
€ 99,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Versterkte wijn
Druivenras 100% Terrantez
Bewaarperiode Nu-2050
Volume 750 ml

Beschrijving

Colheita (minimum 5 jaar vatlagering) en Frasqueira (minimum 20 jaar vatlagering) dragen een jaartal. Maar daarnaast heb je, net zoals bij Port, ook blends van verschillende jaren die opgedeeld worden in verschillende leeftijdscategorieën.  Voor Madeira is dat tegenwoordig  5, 10, 15, 20, 30, 40 en 50 jaar oud. Het gaat telkens om de gemiddelde leeftijd van de blend (vaak een assemblage van jongere en oudere wijnen).

Maar vroeger was de oudste categorie 15 jaar (ook Extra Reserve genaamd). Toen ze bij Barbeito lang geleden de beste mogelijke blend wilden maken van kleine loten oude Terrantez Madeira dan konden ze dat hoogstens Extra Reserve of '15 years old' noemen.  Een eerder bescheiden etiket dus maar de idee achter de wijn was nochtans eerder ambitieus :  qua stijl aansluiten bij de mythische Terrantez Madeiras van voor de phylloxera (druifluisplaag op het einde van de 19de eeuw).  Na de phylloxera moest je met een vergrootglas zoeken naar de Terrantez druif op het eiland Madeira. Niemand wou de hoogst kwalitatieve maar uiterst moeilijke druif (zeer schimmelgevoelig ) nog aanplanten.  

De zeldzame Terrantez vaten in de Barbeito kelder worden natuurlijk bij voorkeur verkocht als dure Frasqueira wijnen (met een jaartal). Maar de (toen jonge) Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas wou zijn talent als meester-blender tonen en besloot een ideale compositie te maken met het beste Terrantez materiaal dat hij voorhanden had.   Het werd een meesterwerk, gemaakt in zeer kleine oplage.   

We hebben de laatste flessen van deze unieke oude botteling van Terrantez Madeira kunnen kopen en dit is dan ook één van de laatste gelegenheden om een stukje Madeira geschiedenis te verwerven. De flessen hebben een klein beetje natuurlijk bezinksel en dus raden we aan om de Madeira zachtjes in een karaf te gieten tot het bezinksel meekomt.  Dan de fles met heet water grondig reinigen en terug opvullen.  Op deze manier geniet je tot op het laatst van de fles van een zuivere, heldere Terrantez.  Zoals bij elke Madeira blijft de smaak zelfs jaren na het openen perfect.  Ideaal dus voor deze meditatiewijn die je in kleine hoeveelheden geniet.   Met het nodige respect en eerbied voor wat Ricardo zelf een 'reliquia' noemt.

Domein: Barbeito

Zoals bij elke zoete wijn wordt het pas magisch als er tegenover het zoet, als contrapunt, zinderende zuren staan. Dat spel van dansende zuren ( het ‘Suesse-Säure-Spiel’ van een mooie Duitse Riesling ) kenmerkt bovenal de beste Madeira’s. Geen enkele wijn is na 40, 50 of zelfs 100 jaar zo springlevend als een topklasse Madeira. En zelfs als je de fles opent dan kan je nog maanden zoniet jaren genieten van deze bijna onverwoestbare tijdcapsules. We spreken hier natuurlijk niet over de Madeira die u in uw saus giet bij de koeientong. Die wordt gemaakt van de Tinta Negra Mole druif en wordt in kuipen verhit tot 50°C gedurende drie maand om zijn typische gebrande smaak te verkrijgen. Eventueel gekleurd met wat karamel en klaar om in de keuken gebruikt te worden. De Tinta Negra is de meest aangeplante druif op het eiland Madeira en kan ook goede resultaten geven als je die met zorg behandeld maar toch blijft de glansrol weggelegd voor de vier nobele spelers : Sercial (noemt men droog maar is lichtzoet), Verdelho (halfdroog), Boal (halfzoet) en Malvasia (zoet, ook soms Malmsey genaamd). De beste wijnen worden niet kunstmatig verwarmd (‘estufagem’) maar rijpen langzaam op eiken vaten in een natuurlijk warme ruimte (‘canteiro’), bvb op zolder. Een Madeira ontplooit zijn volle complexiteit pas na een lange vatlagering : 5 jaar is een minimum maar het begint pas interessant te worden na 10 of 15 jaar. Voor het vuurwerk moet je in de Frasqueira (Vintage Madeira)) categorie duiken : van één uitstekend jaar en minimum 20 jaar op vat. Gezien het prijskaartje besloot men uiteindelijk een tussencategorie te creëren : de Colheita (of Harvest) die ook uit goede jaren komt maar al na vijf jaar op fles mag. De meeste van deze Colheita wijnen zijn ergens tussen 10 en 20 jaar oud en worden met de nobele druiven gemaakt.

Download PDF

Wijngaard

Diverse wijngaarden op het (subtropische) eiland Madeira, vulkanische bodem.

Kelder

manuele pluk, druiven worden ontsteeld en gekneusd en de schilletjes weken een aantal uren in het sap, dan verwijdering van de schilletjes en gisting op inox kuipen. Na een dag of vier, als de gewenste zoetheidsgraad bereikt is, stoppen van de gisting door toevoeging van alcohol. Veroudering op gebruikte Amerikaanse eiken vaten van 650 liter.  Canteiro systeem :  niet kunstmatig opgewarmd maar wel eerst een aantal jaar in een warmere ruimte om dan geleidelijk aan overgebracht te worden naar koelere ruimtes. 

Gastronomie

Op het einde van de maaltijd, als afsluiter.  Of in de zetel, als meditatiewijn.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief