Gula Ana Cru Goulaine
2016

Gula Ana Cru Goulaine

Luneau - Papin
Loire Frankrijk
€ 24,90
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Melon de Bourgogne
Bewaarperiode Nu-2030
Volume 750 ml

Beschrijving

Bij Luneau-Papin bieden ze naast de gerenommeerde Excelsior nu ook een nieuwe ‘Cru Goulaine’ aan : Gula Ana. Afkomstig van dezelfde Serpentinite terroir als de prachtige Terre de Pierre maar met een langere ‘élevage sur lies’. Dat langere contact met de fijne droesem zorgt voor een wat rijkere textuur (la lie nourrit le vin), evenwel zonder dat effect aan te dikken door de droesem om te roeren (de zogenaamde bâtonnage techniek). Want men wil in de Muscadet geen vette, romige wijnen maar eerder stenige, minerale wijnen (jus de caillou).   Als een koorddanser balanceert de Gula-Ana tussen diepte en lichtvoetigheid. Bij de eerste slok denk je misschien : ik had meer verwacht. Zoals we zelf ook nog zo vaak ondervinden zijn we te snel met ons oordeel. De wijn moet onmiddellijk vergeleken, becijferd en geklasseerd worden. Klaar is kees. Maar wacht eens tien minuten of een half uurtje en merk hoe sommige wijnen in contact met de lucht zachtjes openbloeien (en andere lijken te verwelken).   Of ervaar hoe deze Gula-Ana de ziltheid van de fijnste zeevruchten versterkt (en vice versa) zodat wijn en gerecht vervloeien tot een ware symbiose. Zalig !

Domein: Luneau - Papin

De overtreffende trap van mineraliteit is ziltheid (‘salinité’). Voor verschillende wijnbouwers en liefhebbers is dat één van de mooiste complimenten die je een witte wijn kan maken. Het getuigt van een wijn tjokvol mineralen die de stenen laat spreken (‘vin de pierre’) in plaats van het fruit (‘vin de fruit’). Voor de echte terroiristen moet de bodem primeren en is de druif maar een medium waardoor de terroir zich reveleert.

Het is dan ook verbazend dat de wijn die als het ware de ziltheid belichaamt; een uitstekende Muscadet, nog altijd zo ondergewaardeerd en onbemind blijft. Wie van stenen houdt komt hier volop aan zijn trekken : “ schistes, micaschistes, granit, gneiss,orthogneiss, quartz, amphibolite, serpentinite,… “. De Melon de Bourgogne is niet echt een nobele of expressieve druif maar werkt als een vergrootglas (helder en transparant) dat de mineraliteit van de bodem aan het licht brengt.

Jammer genoeg zijn de meeste Muscadet wijnen dun, zuur en ongenietbaar. Te hoge opbrengsten en een respectloze wijnbouw verwateren de terroir invloed tot er maar een minderwaardig residu van de Melon druif overblijft. Slechts een handjevol wijnbouwers blijft geloven dat de Muscadet regio unieke wijnen kan voortbrengen die hun plaats verdienen op de beste tafels.

Maar zelfs deze topdomeinen kunnen het zich nog niet veroorloven om dure prijzen te vragen. Wat uiteindelijk maakt dat de regio niet au sérieux wordt genomen door vele wijnliefhebbers. Om de erudiete wijnschrijver David Schildknecht (groot kenner van Duitse en Oostenrijkse Riesling en dus iemand die iets van mineraliteit afweet ….) te citeren : “ The best wines of Muscadet remain the world’s pre-eminent white wine values, indeed they are embarrassingly, misleadingly, and unsustainably inexpensive – misleadingly inasmuch as some wine lovers avoid them simply assuming that wines with such low prices must be throwaways.”

Pierre Luneau en nu vooral zijn zoon Pierre-Marie streeft naar topkwaliteit met een duidelijke visie : een zo zuiver mogelijke expressie van de terroir in een gastronomische wijn die met de jaren een wonderbaarlijke smaakcomplexiteit ontvouwt . Want wat heel lang een ‘insider secret’ bleef is de uitstekende bewaarcapaciteit van de beste Muscadet wijnen. Tien, twintig en zelfs dertig jaar kunnen de topwijnen bewaard worden.

Download PDF

Wijngaard

Biologische cultuur, afkomstig van La Butte de la Roche, serpentinite bodem, geplant in 1974

Kelder

manuele pluk, zachte persing met pneumatische pers, gisting met wilde gisten (aan 20°C) en veroudering in ondergrondse,met glas betegelde betonnen kuipen (typisch voor Muscadet), 22 maand op de fijne droesem, geen soutirage tot aan de botteling

Gastronomie

oesters, plateau de fruits de mer, sashimi, sushi

Degustatiekalender mei 2020

Bekijk de volledige kalender

Schrijf u in op onze nieuwsbrief