Chardonnay ***
2017

Chardonnay ***

Holger Koch
Baden Duitsland
€ 32,00
-
6
+
Voeg toe aan mijn mandje
Soort Wit
Druivenras 100% Chardonnay
Bewaarperiode Nu-2027
Volume 750 ml

Beschrijving

De ‘drie sterren’ Chardonnay komt van Löss terroirs met onderliggend een vulkanische bodem.   Niet de gebruikelijke kalk dus zoals je die wel kan vinden bij onze andere Duitse Chardonnay wijnen zoals de Chardonnay Steinacker van Rings of de Chardonnay Alte Reben van Huber.  De vulkanische ondergrond zorgt voor een heel andere mineraliteit dan op kalk.  Ietsje ruwer, wilder, korreliger.  Een Chardonnay met beet en met structuur.  Wie Chardonnay te glad en te gestroomlijnd vindt moet zeker dit exemplaar eens proeven.  Tjokvol gebalde energie, als een slapende vulkaan die plots rommelend wakker wordt .

Domein: Holger Koch

Holger Koch en zijn echtgenote Gabrielle leggen zich uitsluitend toe op deze ‘Burgunder’ soorten (\" In der Beschränkung zeigt sich der Meister\") maar in een hoogst unieke stijl. Nog nooit proefden we ZO een Pinot Gris. Nog nooit proefde we ZO een Pinot Noir. Geen lichtjes andere stijl maar simpelweg een nieuw paradigma. Een beendroge Pinot Gris is sowieso bijna onvindbaar in de Elzas dus zou je moeten vergelijken met een heel goede Pinot Grigio uit Noord Italië. Maar die zijn rond en vol door hun hoger alcoholgehalte (veelal 13.5- 14.5 % vol). De Grauburgunder Herrenstück daarentegen is tegelijk licht van alcohol (12.5 % vol) maar met een grote dichtheid en diepte door het rijke extract alsook een zilte mineraliteit in de finale. Blind zou je misschien denken aan een uitstekende Chablis Premier Cru maar nooit aan Pinot Gris ! De sublieme topcuvée Pinot Noir *** (35 €) verrast, zelfs voor een Pinot Noir, door zijn heel lichte kleur. Maar wie denkt aan een Elzas Pinot Noir of een rode Sancerre hoeft maar zijn neus in het glas te stoppen om snel van gedacht te veranderen. Wat een intensiteit ! Maar bovenal : wat een finesse ! De transparantie en elegantie valt moeilijk onder woorden te brengen : als je een Chambolle-Musigny ‘gewichtloos’ zou kunnen maken zou je deze stijl bekomen. ‘Un pinot en dentelle’. De bijna onwezenlijke combinatie van lichtvoetigheid en intensiteit doet aan een Riesling denken en dan verstaan we plots waarom sommige Duitsers Pinot Noir ‘der roter Riesling’ noemen.

De overtreffende trap van verfijning in wijn benoemt men in Duitsland met de term \'filigran\'. Het woordenboek leert ons dat filigraan op een fijn draadwerk van edelmetaal slaat. Ambachtelijk, doorwrocht, geraffineerd en kostbaar. Een perfecte omschrijving van de Holger Koch stijl ...

Download PDF

Wijngaard

Kaiserstuhl regio, Löss boven vulkanische ondergrond, 10 jaar oude wijnstokken, 40 hl/ha

Kelder

Manuele pluk, zachter persing met pneumatische pers, statische voorklaring, gisting en veroudering op 500 liter vaten (20% nieuwe eik, dan 1/2/3 jaar oude vaten)

Gastronomie

vis met saus, warme bereiding schaaldieren

Schrijf u in op onze nieuwsbrief